live
liveblog midden-oosten
Israël blijft doelen in Libanon aanvallen

Naast leider Hassan Nasrallah heeft Israël de volledige top van Hezbollah gedood. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Onlineredactie

Advertentie

Hezbollah-topfiguur: Strijd gaat door, snel nieuwe leider
ANP

De vicevoorzitter van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah, sjeik Naim Qassem, heeft maandag in een toespraak gezegd dat de beweging zo snel mogelijk een nieuwe leider aanstelt.

Dit was zijn eerste redevoering sinds Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vrijdag werd gedood door een Israëlische luchtaanval op zijn schuilplaats in Beiroet. Naim Qassem zei dat Nasrallah met vier anderen om het leven is gebracht. Hij weersprak eerdere berichten dat er meer topfiguren van de beweging werden gedood.

Iran denkt niet aan inzet strijders in Libanon of Gaza
ANP

Iran denkt er niet over om strijders naar Libanon of Gaza te sturen, aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Iran zal „de criminele daden” van Israël niet onbeantwoord laten, maar Iran is niet uit op oorlog. „Het land zal reageren op een manier dat Israël spijt krijgt. De regeringen van Libanon en van Palestina hebben de noodzakelijke middelen om zich te weren tegen de agressie van het zionistische regime (Israël). Het is daarom niet nodig Iraanse strijders of vrijwilligers te sturen.”

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 13.02.27.png
Foto van Nasrallah in Beiroet. beeld AFP, ATTA KENARE
EU-ministers van Buitenlandse Zaken in spoed bijeen over Libanon
ANP

De buitenlandchef van de Europese Unie roept een spoedvergadering bijeen over de escalatie van de situatie in Libanon. Dat heeft een woordvoerder gezegd.

De telefonische vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken is maandag om 17.00 uur. De bijeenkomst is vooral om opvattingen te delen over een mogelijke Europese strategie. Er worden geen besluiten genomen, aldus de Europese Buitenlandse Dienst.

Hamas meldt dood leider in Libanon
ANP

De Palestijnse beweging Hamas meldt de dood van de leider van de groep in Libanon, Fateh Sherif Abu al Amin. Hij is samen met familieleden om het leven gekomen bij een Israëlische luchtaanval op zijn woning in het zuiden van Libanon. Volgens Libanese media gaat het om een luchtaanval bij de Zuid-Libanese havenstad Tyrus.

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 08.37.54.png
Gebouw in Beiroet is zwaar beschadigd na een bombardement. beeld AFP, Fadel ITANI
Kabinet vindt evacuatie Nederlanders uit Libanon nog niet nodig
ANP

Het is nog niet nodig om Nederlanders uit Libanon te evacueren, vindt het kabinet. Ook al maakt het zich „extreme zorgen” over de oorlog tussen Israël en Hezbollah.

Israël voert aanvallen uit op doelen Jemenitische Houthi’s
ANP

Israël voerde zondag aanvallen uit op doelen in de door Houthi’s gecontroleerde delen van Jemen, meldt het Israëlische leger. Deze aanvallen volgden nadat de Houthi’s de afgelopen dagen raketten op Israël hadden afgevuurd. Bij de aanvallen vielen vier doden en raakten 29 mensen gewond, meldt het door de Houthi’s geleide ministerie van Volksgezondheid.

Honderden mensen op de Dam voor protest tegen geweld Gaza
ANP

Honderden mensen zijn zondag op de Dam in Amsterdam bijeengekomen om te protesteren tegen het geweld in Gaza. Vanaf een podium werden onder meer citaten van Palestijnen voorgelezen om het menselijk leed van de aanvallen van Israël te benadrukken.

Libanese premier waarschuwt voor enorme vluchtelingenstroom
ANP

De Libanese waarnemend premier Najib Mikati verwacht dat een grote vluchtelingenstroom op gang komt door de Israëlische aanvallen op zijn land. Hij denkt dat wel een miljoen mensen op de vlucht kunnen slaan, op een bevolking van zo’n 5,5 miljoen.

„Het is de grootste ontheemding die ooit in Libanon heeft plaatsgevonden”, zei Mikati na een noodvergadering van het kabinet.

Nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Libanon
ANP

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft een nieuwe reeks luchtaanvallen op Libanon uitgevoerd. Onder meer het zuiden van de hoofdstad Beiroet is getroffen.

„De afgelopen uren hebben IDF-gevechtsvliegtuigen Hezbollah-doelen geraakt in Libanon, waaronder raketinstallaties die gericht stonden op Israëlisch gebied, wapenopslagplaatsen en terroristische infrastructuur”, meldt het leger in een verklaring.

Scherm­afbeelding 2024-09-30 om 07.28.16.png
Een vrouw leest uit de koran tussen de puinhopen na een bombardement. beeld AFP

Israël voerde ook een „precisieaanval” uit op Dahiyeh, een wijk in het zuiden van Beiroet. Die dichtbevolkte buurt staat bekend als een bolwerk van Hezbollah en is de plek waar de leider Hassan Nasrallah vrijdag werd gedood.

Leger Israël zegt meer dan 20 Hezbollah-leden te hebben gedood
ANP

Volgens het Israëlische leger (IDF) zijn meer dan twintig Hezbollah-leden om het leven gekomen tijdens de luchtaanval waarbij vrijdag Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd gedood. Onder de doden zouden ook enkele naaste medewerkers van Nasrallah zijn, aldus het leger in een verklaring.

Hezbollah bevestigt de dood van commandant Ali Karaki, de Iraanse Revolutionaire Garde heeft bevestigd dat generaal Abbas Nilforoushan is omgekomen. Volgens nieuwszender Al Jazeera zat hij samen met Hezbollahleider Hassan Nasrallah in een bunker toen die werd opgeblazen.

Volgens The Jerusalem Post zijn ook Muhammad Abdel Aal, Imad Awda en Abdoel Rahman Abdel Aal gedood.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer