Hezbollah bevestigt dood leider Hassan Nasrallah
De spanning in het Midden-Oosten loopt op. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is vrijdag gedood bij een aanval op Beiroet, bevestigt Hezbollah. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.
Advertentie
De Iraanse ayatollah Ali Khamenei heeft vijf dagen van rouw aangekondigd voor de dood van Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese beweging Hezbollah.
Khamenei, geestelijk leider en de feitelijke baas van Iran, riep eerder al alle moslims op zich achter het Libanese volk en Hezbollah te scharen. Teheran is een belangrijke bondgenoot van Hezbollah. Het land steunt ook onder meer het Palestijnse Hamas en de Jemenitische Houthi’s en vormt met al die groeperingen een front tegen Israël.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël beschuldigd van genocide in Libanon. Hij riep de VN-Veiligheidsraad op actie te ondernemen. „Libanon en het Libanese volk zijn het laatste doelwit van een beleid van genocide, bezetting en invasie dat Israël sinds 7 oktober voert”, schreef Erdogan op X. Hij veroordeelt de grootschalige luchtaanvallen van de afgelopen week en spreekt zijn steun uit aan de Libanezen.
Bij de Israëlische luchtaanvallen op Beiroet is ook een commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) gedood, melden Iraanse media. Het zou gaan om Abbas Nilforoushan, een brigadegeneraal.
Advertentie
De Israëlische krijgsmacht zegt dat met de dood van Hezbollahleider Hassan Nasrallah een van de „grootste vijanden” van het land uit de weg is geruimd. „Zijn uitschakeling maakt de wereld een veiligere plek”, aldus militaire woordvoerder Daniel Hagari.
De Palestijnse beweging Hamas noemt het doden van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah door Israël een „laffe terroristische daad”. Zijn dood zal het verzet alleen maar sterker maken, zegt Hamas, dat in Gaza is verwikkeld in een oorlog met Israël.
„Wij veroordelen in de sterkste woorden deze barbaarse zionistische daad en ook het aanvallen van woonhuizen”, zei Hamas in een verklaring, waarin het zich solidair met Hezbollah verklaart.
In het zuiden van Beiroet is een nieuwe Israëlische luchtaanval begonnen, melden internationale persbureaus op basis van veiligheidsbronnen en getuigen. Dat is hetzelfde stadsdeel als waar Hezbollahleider Hassan Nasrallah vrijdag gedood zou zijn.
Een gebouw is geraakt en er is rook te zien boven Zuid-Beiroet. Volgens de eerste berichten zijn er drie gewonden. Die buurt staat bekend als een bolwerk van Hezbollah. Vrijdag en zaterdagochtend vonden daar ook luchtaanvallen plaats. Hezbollah heeft nog niet bevestigd dat Nasrallah is omgekomen.
Libanon heeft een Iraans vliegtuig de toegang tot het luchtruim geweigerd, zegt een bron van het Libanese ministerie van Transport tegen persbureau Reuters. De Libanese autoriteiten zouden een dreigement van Israël hebben ontvangen in verband met het toestel.
Israël zei volgens de bron „geweld” te gebruiken als het vliegtuig zou landen. „De prioriteit ligt bij mensenlevens.” Het is niet duidelijk wat er aan boord was van het luchtvaartuig.
Iran is een bondgenoot van Hezbollah, de Libanese beweging die zich verzet tegen Israël. De strijd escaleerde de afgelopen anderhalve week meerdere keren. Zaterdag kondigde Israël aan de leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, te hebben gedood.
Israël claimt dat de „meeste” van de hooggeplaatste leiders van Hezbollah zijn gedood. Toch is de strijd met de Libanese militante beweging nog niet voorbij, zegt een woordvoerder van de krijgsmacht.
Israël beweert dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vrijdag is omgekomen bij een aanval op Beiroet. Ook andere leiders, zoals commandant Ali Karaki, zouden zijn gedood. Hezbollah heeft dat niet bevestigd.
Ook zaterdag gingen de luchtaanvallen door. Israël zegt sinds afgelopen nacht 140 doelen in Libanon te hebben beschoten. „Er is nog een weg te gaan. Hezbollah heeft nog steeds raketten en de mogelijkheid om daar veel van tegelijkertijd af te vuren.” Volgens woordvoerder Nadav Shoshani beschikt de door Iran gesteunde beweging nog over tienduizenden raketten.
Wel zouden de grootschalige Israëlische luchtaanvallen van de afgelopen anderhalve week al effect hebben gehad op de aanvalsmogelijkheden van Hezbollah. Shoshani stelt dat Israël op deze manier een veel grotere aanval vanuit Libanon heeft voorkomen.
Hezbollah zegt raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël, vlak nadat dat land had aangekondigd Hezbollah-leider Hassan Nasrallah te hebben gedood. De Libanese militante beweging heeft nog niet gereageerd op die claim.
Hezbollah zegt onder andere de plaats Rosh Pina te hebben aangevallen. Het zou een vergeldingsactie zijn voor de vele Israëlische luchtaanvallen op Libanese steden en dorpen. De afgelopen anderhalve week zijn volgens de gezondheidsautoriteiten meer dan zevenhonderd mensen gedood.
De Israëlische krijgsmacht is alert op een reactie van Hezbollah na de vermeende dood van Nasrallah. „We hebben al een jaar lang gezien hoe Hezbollah aanvallen uitvoert tegen ons. Het ligt voor de hand dat ze daarmee doorgaan, of dat in elk geval proberen”, zegt woordvoerder Nadav Shoshani. Hij hoopt dat Hezbollah nu inziet dat ze daarmee moeten stoppen.
De Iraanse geestelijk leider Ali Khamenei is overgebracht naar een beveiligde locatie, melden Iraanse officials aan persbureau Reuters. Veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. Iran zou nauw contact hebben met Hezbollah en andere bewegingen om te kijken welke stappen ze kunnen zetten na het bericht dat Israël Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft gedood.
Khamenei riep zaterdag moslims op om met alle middelen achter het volk van Libanon en Hezbollah te gaan staan en ze te helpen op te staan tegen „het verdorven regime” van Israël. „Het lot van deze regio wordt bepaald door de krachten van het verzet, met Hezbollah voorop.” Volgens de ayatollah heeft het „terroristische” Israël niets geleerd van de „criminele oorlog” met Hamas in Gaza.
In april lanceerde Iran al eens honderden drones en raketten naar Israël als reactie op een Israëlische aanval in Syrië waarbij meerdere topcommandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde waren omgekomen. Khamenei zei eerder deze week dat bondgenoot Hezbollah niet verslagen kan worden door commandanten te doden.
Eind juli werd de politieke leider van de Palestijnse islamistische groep Hamas, Ismail Haniyeh, vermoord in Teheran bij een aanval die Iraanse autoriteiten aan Israël toeschreven.
Israël zegt dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah vrijdag is gedood bij een luchtaanval op Beiroet. Het lot van Nasrallah was de afgelopen uren onduidelijk. Berichten over zijn toestand spraken elkaar tegen.
„Hassan Nasrallah kan niet langer de wereld terroriseren”, schreef het Israëlische leger op X. Israëls legerleider Herzi Halevi bezwoer zaterdag dat Israël iedereen zal treffen die Israëlische burgers bedreigt. „Onze gereedschapskist is nog niet leeg.”
Volgens Israël is ook de Hezbollah-leider voor Zuid-Libanon, Ali Karaki, om het leven gekomen bij de aanval op het hoofdkwartier van Hezbollah, dat zich onder woonhuizen zou bevinden.
Hezbollah heeft nog niets gezegd over Nasrallah, maar een bron vlak bij de beweging zegt dat hij sinds vrijdagavond niet meer bereikbaar was. The New York Times vernam eerder uit Israëlische bronnen dat Nasrallah vrijdag een overleg bijwoonde in een ondergrondse bunker in een buitenwijk van Beiroet die door het Israëlische leger is getroffen.
Israël begon vrijdag met nieuwe aanvallen op Libanon, die de hele nacht en ook zaterdagmorgen nog doorgingen. Doelwit waren wapenopslagplaatsen en commandocentra van Hezbollah in meerdere regio’s, maar volgens de Libanese beweging werden woonwijken geraakt waar de beweging niet actief is.
De Israëlische bombardementen troffen zaterdagochtend onder meer de oostelijke vallei Bekaa en zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldt zes doden en meer dan negentig gewonden, maar dat aantal zou nog kunnen oplopen omdat meerdere gebouwen compleet in puin liggen, volgens plaatselijke media.
Vanuit Libanon werden raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Een aantal daarvan zou zijn onderschept, meldt het leger, zonder verder in details te treden.
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is vrijdag bij de Israëlische aanval op zijn hoofdkwartier in Beiroet gedood, meldt The Jerusalem Post zaterdagochtend.
De Israëlische liquidatiepoging van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah brengt de spanning in het Midden-Oosten naar een kookpunt. Ook al is niet duidelijk of Nasrallah de zware aanval van vrijdag heeft overleefd.
Israël heeft gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag meerdere doelen in Libanon aangevallen. Het Israëlische leger zegt wapenopslagplaatsen en commandocentra van Hezbollah in meerdere regio’s te hebben getroffen, maar volgens de Libanese beweging zijn woonwijken geraakt waar de beweging niet actief is.
De Israëlische bombardementen troffen zaterdagochtend onder meer de oostelijke vallei Bekaa „diep in Libanon” en zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Israëlische leger kwam midden in de nacht nog met een evacuatiebevel voor een aantal gebouwen.
BBC-verslaggever Nafiseh Kohnavard deelt op X beeld waarop te zien is hoe bij zonsopgang rookwolken opstijgen vanuit de zuidelijke wijken van Beiroet. „De Israëlische luchtaanvallen gingen de hele nacht door”, meldt Kohnavard.
Ziekenhuizen in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet worden geëvacueerd, zei het Libanese ministerie van Volksgezondheid zaterdag. Patiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in gebieden die niet onder vuur liggen. Die ziekenhuizen worden opgeroepen tot eind volgende week alleen dringende gevallen te behandelen om ruimte te maken voor de evacués.
Volgens het Israëlische leger werden zaterdagochtend vanuit Libanon tien raketten afgevuurd op het noorden van Israël. Een aantal daarvan zou zijn onderschept, meldt het leger, zonder verder in details te treden.
Over de toestand van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah is nog altijd niets duidelijk. Hij zou het doelwit zijn geweest van een Israëlische luchtaanval op een zuidelijke buitenwijk van Beiroet vrijdag. Bronnen meldden aan The New York Times dat hij mogelijk in een ondergrondse bunker zat die getroffen werd, persbureau Reuters liet weten dat een bron dicht bij Hezbollah liet weten dat hij niet te bereiken was. Eerder werd juist nog gezegd dat hij in leven en veilig was.
Het Israëlische leger zegt wel de commandant van de raket-eenheid van Hezbollah te hebben gedood in een luchtaanval, evenals zijn plaatsvervanger.
In Teheran en andere Iraanse steden zijn vrijdagavond tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de Israëlische luchtaanvallen op Libanon. Ook in de hoofdstad van Jemen, Sanaa, protesteerden tienduizenden mensen.
Op beelden op Iraanse staatstelevisie is te zien hoe Iraniërs zowel de Palestijnse als de vlag van Hezbollah dragen. Israëlische en Amerikaanse vlaggen worden verbrand. Leuzen als „Israël moet worden vernietigd” en „een bloedbad in Libanon” klinken.
Hezbollah is een trouwe bondgenoot van Iran. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Abbas Araghchi, liet vrijdagavond nog weten het Libanese verzet tegen de Israëlische aanvallen „op alle mogelijke manieren” te ondersteunen.
Israëlische bronnen melden aan The New York Times dat Hezbollah-leider Hassan Nasrallah een overleg bijwoonde in een ondergrondse bunker in een buitenwijk van Beiroet die vrijdag door het Israëlische leger getroffen werd. Over zijn toestand is nog altijd niets duidelijk, de berichten erover waren vrijdagavond tegenstrijdig.
Een anonieme bron dicht bij het Israëlische leger liet vrijdagavond al aan Reuters weten dat het „nog te vroeg is” om te zeggen of Nasrallah getroffen is. „Als hij nog leeft, weet je dat meteen. Als hij dood is, kan het even duren”, zei de bron.
Het Libanese ministerie van Volksgezondheid meldde vrijdag dat bij de Israëlische luchtaanvallen zeker zes mensen om het leven waren gekomen, 91 anderen raakten gewond.
Ook in de nacht van vrijdag op zaterdag gingen de aanvallen van het Israëlische leger op zuidelijke wijken van Beiroet door, meldden getuigen aan persbureau Reuters. Het leger van Israël kwam rond 02.00 uur ’s nachts (Nederlandse tijd) met een nieuw evacuatiebevel voor specifieke gebouwen ten zuiden van Beiroet, waar vervolgens volgens getuigen ook explosies klonken.
Het leger van Israël zegt doelwitten als wapenopslagplaatsen van Hezbollah te treffen. Die Libanese beweging spreekt dit tegen en zegt dat er geen wapens worden opgeslagen in de woonwijken die doelwit zijn.
Even voor middernacht is Israël opnieuw begonnen met een luchtaanval op zuidelijke buitenwijken van Beiroet, meldde het Israëlische leger. Persbureau Reuters liet weten dat explosies klinken.
Vrijdagavond riep het leger op tot onmiddellijke evacuatie van enkele specifieke gebouwen in het gebied. Het was voor het eerst sinds de intensivering van de gevechten met Hezbollah bijna een jaar geleden dat Israël in buurland Libanon opriep tot een evacuatie.
In een verklaring zegt het Israëlische leger dat Hezbollah-doelwitten en wapenopslagplaatsen zijn getroffen. Hezbollah ontkent dat er in de getroffen woonwijken wapens zijn opgeslagen.
Israëlische straaljagers zijn ook actief boven de internationale luchthaven van Beiroet. Volgens het leger is dit nodig om „te voorkomen dat Iran wapens levert aan Libanon”.
Eerder op de dag werd een grootscheepse aanval uitgevoerd op het centrale hoofdkwartier van de Libanese beweging Hezbollah in Beiroet. Onduidelijk is nog hoe het met Hezbollahleider Hassan Nasrallah gaat, die volgens buitenlandse media doelwit zou zijn.
Bij een bombardement op het zuiden van Beiroet zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zes mensen om het leven gekomen. 91 mensen raakten gewond. Of Hezbollahleider Hassan Nasrallah een van de slachtoffers is, wordt niet duidelijk. De berichten over zijn toestand zijn tegenstrijdig.
Het Israëlische leger zei vrijdag aanvallen te hebben uitgevoerd op het hoofdkwartier van Hezbollah in het zuiden van de Libanese hoofdstad. Volgens diverse bronnen, waaronder de Israëlische zender Channel 12 en de Amerikaanse nieuwssite Axios, was Nasrallah het doelwit van de aanvallen.
Een bron dicht bij de Libanese beweging zei vrijdag tegen persbureau AFP dat het „prima” gaat met de Hezbollahleider. Later op de avond liet een anonieme bron aan Reuters weten dat het contact met de top van Hezbollah verbroken was, zonder verder in details te treden.
Een anonieme bron dicht bij het Israëlische leger liet aan Reuters weten dat het „nog te vroeg is” om te zeggen of Nasrallah getroffen is. „Als hij nog leeft, weet je dat meteen. Als hij dood is, kan het even duren”, zei de bron.
Het Israëlische leger heeft opgeroepen tot een onmiddellijke evacuatie van enkele specifieke gebouwen in de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Dat meldde de militaire woordvoerder Avichay Adraee vrijdagavond op X. Het leger liet even na 23.00 uur Nederlandse tijd weten dat doelwitten in „de komende uren” zouden worden aangevallen.
Israël vaardigt regelmatig evacuatiebevelen uit in Palestijnse gebieden die het bezet, voorafgaand aan een aanval. Dit was voor het eerst sinds de intensivering van de gevechten met Hezbollah bijna een jaar geleden dat het in buurland Libanon opriep tot een evacuatie.
Het Israëlische leger zei vrijdag dat het de capaciteiten van Hezbollah blijft „verzwakken en ontmantelen”, nadat het eerder op de dag een grootscheepse aanval had uitgevoerd op het centrale hoofdkwartier van de Libanese beweging Hezbollah in Beiroet.
Hezbollah zei vrijdagavond dat het een salvo van raketten had afgevuurd op de stad Safed in Israël. Het was de eerste aanval van Hezbollah sinds de Israëlische aanvallen op haar hoofdkwartier.
Advertentie