Buitenland
Lavrov waarschuwt Europa voor ‘suïcidale escapade’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Europese landen gewaarschuwd niet de confrontatie te zoeken met Moskou. Hij noemde dat tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een „suïcidale escapade” terwijl de Russische oorlog met Oekraïne voortduurt.

ANP

Lavrov hield zaterdag in New York een felle toespraak in plaats van president Vladimir Poetin, die zoals gebruikelijk de laatste jaren het paradepaardje van de VN aan zich voorbij liet gaan. Hij raadde het de betreffende landen ook ten zeerste af Oekraïne „de NAVO binnen te sleuren”.

„Het Westen hoopt Rusland te verslaan door het illegale neonaziregime in Kyiv te gebruiken”, fulmineerde Lavrov. Hij voegde er nog aan toe dat westerse leiders Europa ook alvast voorbereiden op een wild avontuur dat gelijkstaat met zelfmoord. „Ik ga het hier niet hebben over de zinloosheid en het gevaar van alleen al het idee de strijd aan te gaan met een nucleaire mogendheid”, aldus de stand-in van Poetin.

Lavrov stipte tevens „de grove rechtenschendingen” van de Russen aan en van mensen „die zich onderdeel voelen van de Russische cultuur”. Hij deed dat niet lang na de bekendwording van een Russische luchtaanval met Iraanse Shahed-drones op een ziekenhuis in de Oekraïense grensplaats Soemy. Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vielen daardoor negen doden en twaalf gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer