ConsumentRecept
Chili con carne met rundvlees en whisky

Elegant is hij niet, de bruine boon. Om eerlijk te zijn: het was hier ook lang geleden dat hij op het menu stond.

Chili con carne. beeld RD
Chili con carne. beeld RD

Kidneybonen, zwarte bonen, kikkerwten, linzen – andere peulvruchten hebben z’n plek zomaar ingenomen. Terwijl juist de bruine boon zo lekker Hollands is en heel goed in eigen land te telen is.

Het was, zo heb ik de indruk, lang dé peulvucht van het land. Dat was voordat de Amerikaanse kidneyboon en de kikkererwt uit het Midden-Oosten de keuken veroverden. Als wij in mijn ouderlijk huis chili aten, was dat altijd een schotel met bruine bonen in de hoofdrol. Lekker wat gehakt erin  – want het was nou immers cón carne en van vegetarisch eten hoorde je sowieso nog amper. Bonengerechten als deze kun je heel makkelijk vleesloos maken, maar dit keer deed ik er wel vlees in. Deze chili met fijngesneden rundvlees in plaats van gehakt is losjes gebaseerd op een –al wat ouder– recept van Janneke Vreugdenhil. Zij geeft daarin de hoofdrol aan het vlees en laat de bonen weg, ik gebruik het zelf gehakte vlees om de bonenchili een fijne bite te geven. De kruiden, de whisky (!) en de bijgerechten doen de rest en zo zijn deze bruine bonen eigenlijk best wel chic.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Recept
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer