Economie
Braziliaans Hooggerechtshof weigert verbod op X op te heffen

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft vrijdag geweigerd het verbod op het socialemediaplatform X, eigendom van techmiljardair Elon Musk, op te heffen. De berichtendienst is in Brazilië sinds eind augustus niet toegankelijk omdat het platform weigerde accounts te blokkeren die nepnieuws en haatzaaiende berichten zouden verspreiden.

ANP

Daarnaast voldeed X niet aan de eis om een juridische vertegenwoordiger aan te stellen in het land. Musk noemde het verbod een poging tot censuur.

Donderdag meldde X dat het aan de eisen had voldaan en verzocht het om het verbod op te heffen, volgens lokale media. Het bedrijf had, zoals gevraagd, een juridisch vertegenwoordiger aangesteld en de accounts van verschillende gebruikers die onderzocht werden geblokkeerd. Ook werd een boete betaald van 18,3 miljoen Braziliaanse real, omgerekend ongeveer 3 miljoen euro. De rechter gaf echter aan dat X pas opnieuw in Brazilië geactiveerd zou worden als er nog eens een boete van 10 miljoen real betaald werd.

Musk, een uitgesproken voorstander van de voormalig Amerikaans president Donald Trump tijdens diens verkiezingscampagne, profileert zichzelf als een verdediger van vrije meningsuiting. Hij beschuldigde een rechter van het Hooggerechtshof, Alexandre de Moraes, ervan de vrijheid van meningsuiting aan te vallen en noemde hem een „boosaardige dictator.”

X, dat eerder Twitter heette, gaf onder de nieuwe eigenaar Musk eerder wel gehoor aan overheden die bepaalde accounts of berichten geblokkeerd wilden zien. In mei vorig jaar, midden in verkiezingstijd, zei het toenmalige Twitter in Turkije vier accounts en ruim vierhonderd berichten te hebben geblokkeerd nadat een rechter dat had bevolen. Het socialemediaplatform zei dit te doen om Twitter toegankelijk te houden voor Turken, maar ging wel in beroep tegen die bevelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer