Economie
Bloomberg: China wil niet dat lokale bedrijven Nvidia-chips kopen

De Chinese overheid voert de druk op bij Chinese bedrijven om lokaal geproduceerde chips voor kunstmatige intelligentie (AI) te kopen in plaats van producten van het Amerikaanse Nvidia, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Chinese toezichthouders ontmoedigen bedrijven om bepaalde chips van Nvidia te kopen die gebruikt worden voor het ontwikkelen en draaien van AI-modellen.

ANP

Het Chinese beleid is eerder een richtlijn dan een regelrecht verbod, om te voorkomen dat het land zijn eigen start-ups op het gebied van AI belemmert en de spanningen met de Verenigde Staten verder oplopen, melden de bronnen. De inspanningen moeten ervoor zorgen dat Chinese AI-chipfabrikanten een groter marktaandeel veroveren en lokale techbedrijven voorbereid worden op mogelijke extra beperkingen vanuit de VS, zeggen de bronnen.

Nvidia concurreert in China met lokale bedrijven om bijvoorbeeld de markt van elektrische auto’s in het land te voorzien van chips. De Verenigde Staten beperken de export van de meest geavanceerde chips en chiptechnologieën naar China, omdat de Amerikaanse regering bang is dat China de chips en technologie gebruikt voor militaire doeleinden.

Eerder dit jaar droeg Beijing fabrikanten van elektrische voertuigen nog op om meer onderdelen bij lokale Chinese chipmakers in te kopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer