Economie
Bloomberg: EU-landen stemmen over invoerheffingen Chinese auto’s

De Europese Unie is van plan om op vrijdag 4 oktober te stemmen over de invoering van invoerheffingen tot 45 procent op elektrische voertuigen uit China, volgens bronnen tegen persbureau Bloomberg.

ANP

Lidstaten hebben een ontwerp van de regelgeving voor de voorgestelde maatregelen ontvangen. De stemming onder de lidstaten van de EU is iets uitgesteld vanwege onderhandelingen met Peking om een oplossing te vinden die de nieuwe heffingen zou kunnen voorkomen.

Deze gesprekken tussen beide partijen kunnen doorgaan, zelfs als de lidstaten de tarieven goedkeuren. De stemming volgt op een onderzoek van de Europese Commissie, dat heeft aangetoond dat China zijn industrie voor elektrische voertuigen op oneerlijke wijze subsidieert. Volgens de Commissie zijn de tarieven nodig om te voorkomen dat Europese fabrikanten benadeeld worden.

China ontkent enige oneerlijke praktijken en heeft gedreigd met vergeldingsheffingen op Europese producten zoals zuivel, cognac, varkensvlees en auto’s.

Lidstaten, waaronder Duitsland en Spanje, hebben gewaarschuwd tegen het opleggen van de tarieven, omdat dit een handelsoorlog zou kunnen uitlokken. China is de op een na grootste handelspartner van Europa, en vorig jaar bedroeg de handel tussen beide partijen 739 miljard euro. „Ik ben geen voorstander van deze heffingen, omdat dit waarschijnlijk zal leiden tot tegenmaatregelen en ons kan verwikkelen in een tarievenstrijd, misschien zelfs een handelsoorlog, met China”, zei de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck eerder deze week. „Ik werk aan een politieke oplossing die ons niet in een handelsoorlog met China drijft.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer