Binnenland
Groningse Staten stemmen voor windparkplan, coalitie onder druk

Een meerderheid van de Provinciale Staten in Groningen stemt in met het plan dat een windpark met 24 turbines mogelijk maakt in de Eemshaven-West langs de Waddenkust. Door de tegenstem van de BBB staat de coalitie met ChristenUnie, PvdA en Groninger Belang wel zwaar onder druk. De ChristenUnie ging direct in beraad om de ontstane situatie te bespreken.

ANP

Het inpassingsplan werd aangenomen met 24 tegen 19 stemmen. De twaalf BBB’ers stemden tegen, evenals twee van de drie Statenleden van Groninger Belang. Ook de PVV, PvdD en FvD stemden tegen. Andere fracties die ook bezwaren hadden, namen genoegen met toezeggingen van het college van Gedeputeerde Staten. Dat had aangedrongen op toestemming voor het windpark, mede omdat het hecht aan een betrouwbare overheid.

De BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang spraken vorig jaar af geen nieuwe windparken in de provincie toe te staan, maar bestaande afspraken wel na te komen. De partijen benadrukken in hun akkoord het belang van een betrouwbare overheid. Meerdere fracties, waaronder ChristenUnie en PvdA, stelden dat een ‘nee-stem’ hiermee niet is te verenigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer