Economie
Foodwatch wil onderzoek naar Nestlé in Frankrijk om mineraalwater

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moet zich mogelijk voor een rechter in Parijs verantwoorden voor zuiveringsmethodes van mineraalwater. Verschillende Franse media berichtten eerder dit jaar dat het bedrijf het water voor hun flesjes van merken als Vittel en Perrier op illegale manieren desinfecteerde in Frankrijk, zoals met uv-licht of koolstoffilters. Voedselwaakhond Foodwatch heeft nu een aanklacht ingediend waarmee de organisatie een gerechtelijk onderzoek naar het bronwater wil afdwingen.

ANP

Nestlé verkocht de flesjes als natuurlijk mineraalwater, wat betekent dat het water direct bij de bron in flessen moet worden gedaan en vrij moet zijn van vervuiling. Volgens Foodwatch komt de behandeling van het water om het van vieze stoffen te ontdoen daarom neer op fraude, omdat consumenten worden misleid.

Eerder behandelde een rechtbank in Épinal de kwestie. Het voor mineraalwater verantwoordelijke Nestlé Waters bekende in die zaak verboden zuiveringsmethodes te hebben gebruikt en trof een schikking. Maar Foodwatch vindt dat het miljardenbedrijf er zo te gemakkelijk vanaf komt en wil daarom nieuw strafrechtelijk onderzoek.

Foodwatch eist ook nieuw onderzoek van justitie naar vermeende illegale zuiveringsmethodes van Sources Alma, in Frankrijk bekend van het mineraalwatermerk Cristaline.

Tegenover persbureau AFP herhaalt Nestlé het mineraalwater te hebben gezuiverd om de volksgezondheid te beschermen. Het afgelopen voorjaar meldden regionale toezichthouders dat ze sporen van ontlasting hadden gevonden bij plekken waar Nestlé mineraalwater voor Perrier en Vittel wint.

Foodwatch vindt ook dat Franse toezichthouder voor voedselveiligheid te slap heeft opgetreden tegen de mineraalwaterbedrijven. De organisatie heeft de Europese Commissie opgeroepen te onderzoeken hoe de Franse autoriteiten zijn omgegaan met de kwestie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer