Binnenland
Groningse BBB tegen plan voor windmolenpark Eemshaven

Een plan voor 24 windturbines in de Groningse Eemshaven-West krijgt geen steun van de BBB in de Provinciale Staten. Daarmee lijkt het plan te sneuvelen en komt er druk op de coalitie van BBB, PvdA, ChristenUnie en Groninger Belang.

ANP

Deze vier partijen schreven vorig jaar in hun coalitieakkoord dat er geen nieuwe wind- en zonneparken op land komen in de provincie. Maar tot het windpark in de Eemshaven werd in een vorige Statenperiode al besloten. Nu lag alleen de ruimtelijke inpassing op tafel.

Volgens BBB-fractievoorzitter Gouke Moes zijn bij die inpassing „te veel uitgangspunten opgerekt” en is er veel maatschappelijke weerstand. Hij erkende de risico’s van een ‘nee-stem’, aangezien er financiële claims zijn te verwachten van hoofdontwikkelaar Vattenfall. Bij een ‘ja-stem’ zou overigens de naar eigen zeggen gedupeerde ontwikkelaar Wintermolen een claim van 50 miljoen euro neerleggen.

Partijen als PVV, PvdD, FVD en SP zijn ook niet positief over het inpassingsplan. Groninger Belang twijfelt nog, waardoor een meerderheid nog wel mogelijk is. De andere coalitiepartijen PvdA en ChristenUnie stemmen voor. Zij verwachten van hun coalitiepartners dat ze oude afspraken nakomen, waarschuwden ze. De ChristenUnie lijkt anders bereid te zijn de samenwerking op te zeggen en ook de PvdA hintte daarop.

Onder meer de VVD zei dat de overheid betrouwbaar moet zijn en dat weigering van het windmolenpark het investeringsklimaat ernstig in diskrediet brengt. Moes benadrukte ook voor een betrouwbare overheid te zijn, maar hij zegt als volksvertegenwoordiger de plicht te hebben het algemeen belang te wegen. „Wie windmolens zaait, zal storm oogsten.” Hij sluit overigens niet uit dat er alsnog turbines komen.

De BBB-politicus had eerder al gezegd hoofd- en buikpijn te hebben door dit „onzalige plan”. Zijn twaalfkoppige fractie heeft volgens Moes besloten een politiek oordeel te vellen en nu geen juridisch gevecht aan te gaan over wat wel en niet standhoudt bij de Raad van State.

Het college heeft erg geworsteld met het dossier, maar kwam tot de conclusie dat schrappen van het plan geen optie is, zei verantwoordelijk gedeputeerde Johan Hamster vorige week. Dit plan kan de toets van de ruimtelijke kritiek doorstaan, zei hij woensdag. „Er is een andere wind gaan waaien, maar wij hechten als college aan een betrouwbare overheid. We horen dit netjes en behoorlijk af ter ronden. Wind op land gaan we niet meer doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer