Binnenland
Verdachte afwezig, uitstel zaak over door hond doodgebeten baby

Omdat de verdachte niet was verschenen, heeft de rechtbank in Lelystad de behandeling van de strafzaak tegen de moeder van een door haar hond doodgebeten baby woensdag uitgesteld. De rechtbank vindt het noodzakelijk dat de vrouw haar proces in persoon bijwoont. Vooraf had de verdachte, de 34-jarige Maria D., de rechtbank geschreven dat zij het mentaal niet aankon de zitting bij te wonen. „Deze tragedie heeft me zo kapot gemaakt.”

ANP

Het twee maanden oude jongetje werd in augustus vorig jaar door de hond aangevallen, in een woning aan de Staalstraat in Emmeloord. Het kind bezweek aan zijn verwondingen. De hond, een kruising tussen een Amerikaanse Staffordshire-terriër en een pitbull, is nadien door de politie in beslag genomen en afgemaakt.

Het Openbaar Ministerie besloot de vrouw te vervolgen, voor dood door schuld en het niet zorgdragen voor het onschadelijk houden van een gevaarlijk dier. Zij zou het kindje in een babynestje op de bank hebben gelaten, terwijl zij in de open keuken een melkflesje maakte. De hond zou naast de bank hebben gelegen.

De hond zou vaker agressief zijn geweest tegen mensen en zou buiten vaak een muilkorf hebben gedragen. Er is een eerder bijtincident geweest waarover D. heeft verklaard, tijdens het uitlaten van de hond. Daarbij zou zij tussen haar eigen hond en een andere zijn gesprongen nadat deze met elkaar in gevecht waren geraakt. Aanvankelijk zou zij hebben gezegd dat zij toen door haar eigen hond is gebeten, later verklaarde zij dat zij dat niet meer zeker wist.

Onder meer hierover wil de officier van justitie de vrouw nadere vragen stellen. Hij verzette zich daarom tegen het verzoek van de advocaat van D. de zaak buiten haar aanwezigheid te behandelen.

Ook de rechtbank wil de verdachte nog vragen stellen. De rechtbank zei begrip te hebben voor de moeilijke positie van de vrouw, die door het incident haar enig kind is verloren. „Het moet voor haar een loodzware gang zijn”, aldus de rechter. „Maar in het kader van een zorgvuldig verloop van de zaak moet de verdachte nader gehoord kunnen worden.”

De rechtbank verplicht de vrouw op een volgende zitting te verschijnen. Er is nog geen datum voor vastgesteld, maar de rechtbank hoopt dat de zaak voor het einde van het jaar behandeld kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer