Binnenland
Kamerleden verontwaardigd over nieuwe berichten contacten in EBI

Tweede Kamerleden reageren verontwaardigd op berichten over mogelijke nieuwe contacten tussen gevangenen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens een advocaat konden gedetineerden zeker anderhalf jaar lang contact hebben via de waterkanalen van toiletten. De Dienst Justitiële Inrichtingen wilde die berichten niet bevestigen.

ANP

„Levensgevaarlijk”, reageert Kamerlid Ulysse Ellian (VVD). „Dit bevestigt wat ik al drie jaar roep: er worden daar risico’s genomen, die je niet zou moeten nemen.” Het uitgangspunt moet volgens Ellian zijn om „de risico’s tot een minimum te beperken.”

„Het is ernstig dat er nieuwe berichten zijn over ongeoorloofd contact tussen zware criminelen in de EBI”, vindt Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA). „Als dit klopt, vraagt het om directe verbeteringen in een systeem dat de hoogste normen moet handhaven voor de gevaarlijkste criminelen.” Lilian Helder (BBB) wil niet op het nieuws ingaan. „We hebben net een debat gehad”, zegt ze.

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) moest zich eerder deze maand in de Kamer verantwoorden voor berichten dat Marengo-hoofdverdachten Ridouan Taghi en Saïd R. twintig seconden contact met elkaar hebben gehad in de zwaarbeveiligde gevangenis. Dat contact was een „opzichzelfstaand incident”, zei de staatssecretaris toen. „DJI heeft mij laten weten dat dit niet eerder heeft plaatsgevonden.” Het is niet duidelijk of het vermeende contact via de toiletten ook tussen Taghi en R. was.

Joost Eerdmans (JA21) denkt dat de staatssecretaris „wel een probleem” heeft. „Het enige contact was die twintig seconden, zei ze.” Eerdmans wil opnieuw over de EBI in debat. Ellian zegt niet meteen een spoeddebat aan te vragen, omdat er volgende week woensdag al een debat over het gevangeniswezen plaatsvindt waarin hij dit aan de orde zal stellen. Lahlah wil „snel duidelijkheid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer