Binnenland
Wolvenexpert: verlagen beschermingsstatus is puur symboolpolitiek

Puur symboolpolitiek. Dat vindt wolvenexpert bij de Zoogdiervereniging Maurice la Haye van het verlagen van de beschermingsstatus van de wolf, waar de EU-landen naar verwachting donderdag mee instemmen.

ANP

Volgens La Haye wordt nu geroepen dat de beschermingsstatus omlaaggaat, maar wordt niet duidelijk gemaakt wat dat betekent. „Sneller afschot, meer verstoring?”, vraagt hij. „Daarbij is altijd de vraag: wat is het probleem? Overlast? Zijn er te veel dode dieren, te veel wolven? Een rechter zal altijd kijken naar wat het meest geëigende middel is om overlast te voorkomen. Dus een eerste stap lijkt gezet, maar het roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft.”

Over de ervaren overlast als schade aan vee zegt de wolvenexpert dat preventie meer dan 95 procent van de overlast kan wegnemen. „Daar moeten we vol op inzetten, daarop zouden de inspanningen gericht moeten zijn. Wat er nu gebeurt, is puur symboolpolitiek.” Bij preventie denkt La Haye bijvoorbeeld aan wolfwerende rasters, kuddebewakingshonden en het ’s nachts ophokken van dieren in de stal. „Dat kost geld, is lastig, is duur, maar dat is wel de manier om duurzaam samen te leven met wolven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer