Kerk & religieWereldevangelisatiecongres
Directeur zendingscongres biedt Joden excuses aan voor uitspraak over lijden Palestijnse volk

De Lausannebeweging heeft woensdag op het wereldevangelisatiecongres in Zuid-Korea excuses aangeboden aan Joden en aan christenen die betrokken zijn bij „bedieningen” in Israël.

Pauze tijdens het wereldevangelisatiecongres in Zuid-Korea. Links vooraan de Messiasbelijdende Jood Tuvya Zaretsky, die vijftig jaar geleden ook het eerste congres van de Lausannebeweging bijwoonde. beeld RD
Pauze tijdens het wereldevangelisatiecongres in Zuid-Korea. Links vooraan de Messiasbelijdende Jood Tuvya Zaretsky, die vijftig jaar geleden ook het eerste congres van de Lausannebeweging bijwoonde. beeld RD

Tijdens een van de bijeenkomsten op het zendingscongres in Incheon, dat tot zaterdag duurt, werd maandag naar het lijden van het Palestijnse volk verwezen. „Maar men toonde geen vergelijkbare empathie voor het lijden van het Israëlische volk”, schrijft congresdirecteur David Bennett in een woensdag verschenen verklaring. „De presentatie gaf ook onvoldoende uitdrukking aan de bezorgdheid voor vele andere volkeren en naties in de wereld die momenteel in een gewelddadig conflict verwikkeld zijn.”

Bennett bood daarvoor zijn verontschuldigingen aan. Hij excuseerde zich ook voor kritische uitspraken over de zogenoemde„dispensationalistische eschatologie”, „implicerend dat deze bijdraagt aan geweld en onrecht, en waarin niet werd opgemerkt dat veel theologieën verkeerd zijn gebruikt en toegepast als rechtvaardiging voor geweld”.

In het dispensationalisme wordt Gods plan met de wereld opgedeeld in verschillende bedelingen. Daarin wordt onder meer sterk onderscheid gemaakt tussen Israël en de Kerk.

Daarover kwamen klachten binnen bij de organisatoren van het zendingscongres, dat door meer dan 5000 mensen uit de hele wereld wordt bezocht. „We zijn ons bewust geworden van de aanzienlijke pijn die tijdens dit congres werd ervaren door mensen in een dispensationalistische theologische context, door mensen die Joods zijn en door mensen die betrokken zijn bij bedieningen voor Joden en/of in Israël”, aldus Bennett. „Ons team van ”Lausanne”, onder wie ikzelf, heeft de formulering van de presentatie niet zorgvuldig genoeg van tevoren bekeken en heeft niet geanticipeerd op de pijn en de misverstanden die deze zou veroorzaken.”

Het gaat om een bijeenkomst maandagavond, waarop Latijns-Amerikakenner Ruth Padilla DeBorst sprak.

Patrick Fung (OMF International), woensdag tijdens de persconferentie van de Lausannebeweging in Incheon. beeld RD

Klimaat

De Lausannebeweging kreeg ook kritiek omdat ze tijdens het congres en in verklaringen relatief veel ruimte geeft aan de klimaatcrisis. Hoort dat wel bij haar kerntaak, de Evangelieverkondiging? Patrick Fung, lid van het theologisch comité van de Lausannebeweging, zei woensdag tijdens een persconferentie dat de uitspraak ”Jezus is Heere” het hart van het Evangelie vormt. „Opkomen voor het klimaat is daar een aspect van. Het is niet het Evangelie zelf.”

Uit woensdag verschenen cijfers blijkt dat de meeste congresgangers uit Noord-Amerika komen (25 procent), gevolgd door Oost-Azië, Europa en Afrika (ieder ongeveer 13 procent). Zo’n 3 procent komt uit het werelddeel Oceanië.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer