De Lausannebeweging heeft woensdag op het wereldevangelisatiecongres in Zuid-Korea excuses aangeboden aan Joden en aan christenen die betrokken zijn bij „bedieningen” in Israël.
Tijdens een van de bijeenkomsten op het zendingscongres in Incheon, dat tot zaterdag duurt, verwees Latijns-Amerikakenner Ruth Padilla DeBorst naar het lijden van het Palestijnse volk, waarbij ze sprak over „gijzelaars van zowel Israël als Hamas”.
Daarover kwamen klachten binnen bij de organisatoren van het zendingscongres, dat door meer dan 5000 mensen uit de hele wereld wordt bezocht. De Lausannebeweging vaardigde woensdag een verklaring uit. Padilla DeBorst „toonde geen vergelijkbare empathie voor het lijden van het Israëlische volk”, schreef congresdirecteur David Bennett. „De presentatie gaf ook onvoldoende uitdrukking aan de bezorgdheid voor vele andere volkeren en naties in de wereld die momenteel in een gewelddadig conflict verwikkeld zijn.”
Bennett bood daarvoor zijn verontschuldigingen aan. Hij excuseerde zich ook voor kritische uitspraken over de zogenoemde„dispensationalistische eschatologie”, „implicerend dat deze bijdraagt aan geweld en onrecht, en waarin niet werd opgemerkt dat veel theologieën verkeerd zijn gebruikt en toegepast als rechtvaardiging voor geweld”.
In het dispensationalisme wordt Gods plan met de wereld opgedeeld in verschillende bedelingen. Daarin wordt onder meer sterk onderscheid gemaakt tussen Israël en de Kerk.
„We zijn ons bewust geworden van de aanzienlijke pijn die tijdens dit congres werd ervaren door mensen in een dispensationalistische theologische context, door mensen die Joods zijn en door mensen die betrokken zijn bij bedieningen voor Joden en/of in Israël”, aldus Bennett. „Ons team van ”Lausanne”, onder wie ikzelf, heeft de formulering van de presentatie niet zorgvuldig genoeg van tevoren bekeken en heeft niet geanticipeerd op de pijn en de misverstanden die deze zou veroorzaken.”
Open Brief
Padilla DeBorst kwam woensdagmiddag met een open brief , waarin ze zich verontschuldigde voor het beledigen van sommige afgevaardigden met haar opmerkingen over dispensationalistische eschatologie. De theologe, die aan het Western Theological Seminary in Holland (Michigan) in de Verenigde Staten doceert, legde uit dat het onmogelijk is om in een toespraak van 15 minuten elke kwestie van onrecht wereldwijd te behandelen. Padilla DeBorst ging niet in op haar uitspraak dat Israël gijzelaars gevangen houdt. Wel gaf ze aan dat „veel te veel evangelicalen over de hele wereld onkritisch aan de kant van Israël staan en zich niet bewust zijn van de lijdende Palestijnen”.
Klimaat
De Lausannebeweging kreeg ook kritiek omdat ze tijdens het congres en in verklaringen relatief veel ruimte geeft aan de klimaatcrisis. Hoort dat wel bij haar kerntaak, de Evangelieverkondiging? Patrick Fung, lid van het theologisch comité van de Lausannebeweging, zei woensdag tijdens een persconferentie dat de uitspraak ”Jezus is Heere” het hart van het Evangelie vormt. „Opkomen voor het klimaat is daar een aspect van. Het is niet het Evangelie zelf.”
Uit woensdag verschenen cijfers blijkt dat de meeste congresgangers uit Noord-Amerika komen (25 procent), gevolgd door Oost-Azië, Europa en Afrika (ieder ongeveer 13 procent). Zo’n 3 procent komt uit het werelddeel Oceanië.