Buitenland
Executie Marcellus Williams uitgevoerd in VS

De Amerikaanse staat Missouri heeft de 55-jarige Marcellus Williams ter dood gebracht, ondanks bezwaren van de plaatselijke aanklager. Amerikaanse media berichten dat Williams een dodelijke injectie kreeg in de gevangenis in Bonne Terre.

ANP

Williams kreeg de doodstraf opgelegd voor de moord op journaliste Felicia Gayle in 1998. Hij hield zelf vol onschuldig te zijn. Burgerrechtenbeweging NAACP reageerde verontwaardigd op de executie en schreef op X: „Missouri heeft vanavond weer een onschuldige zwarte man gelyncht.”

De aanklager in St. Louis County had tevergeefs geprobeerd de executie te voorkomen. Na zijn veroordeling was discussie ontstaan over de eerlijkheid van het proces. Zo werden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van getuigen en zou een zwart jurylid ten onrechte zijn afgewezen omdat hij qua uiterlijk leek op de verdachte. Ook waren op de plek van de moord haren en voetsporen aangetroffen die niet van Williams waren. Er was ook DNA van andere mensen aangetroffen op het moordwapen, een keukenmes. Dat bleek uiteindelijk onder meer van een aanklager te zijn.

De autoriteiten in Missouri vonden dat er voldoende bewijs was tegen de man. „Bezittingen van het slachtoffer zijn na de moord aangetroffen in de auto van Williams. Een getuige verklaarde dat Williams de laptop van het slachtoffer aan hem had verkocht. En Williams gaf zijn schuld toe tegenover zijn vriendin en een gedetineerde in de gevangenis van St. Louis”, citeert CNN uit een verklaring van de belangrijkste jurist van de staat.

De gouverneur, het hooggerechtshof van de staat en het Hooggerechtshof in Washington weigerden uiteindelijk de uitvoering van het vonnis tegen te houden. De laatste verklaring van Williams, die zich in de gevangenis had bekeerd tot de islam, was: „Allah is geprezen in alle situaties!!!”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer