Buitenland
Zelensky: Rusland kan alleen tot vrede worden gedwongen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd dat Rusland „alleen kan worden gedwongen tot vrede” en dat de oorlog „niet met gesprekken kan worden bezworen”.

ANP

Zelensky noemde Moskou „onoprecht” in zijn oproepen tot dialoog en ziet geen nut in gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin. „Poetin heeft zoveel internationale normen en regels overtreden dat hij niet op eigen houtje zal stoppen. Rusland kan alleen gedwongen worden tot vrede. En dat is precies wat nodig is. Rusland is de enige agressor in deze oorlog, de enige schender van het Handvest van de VN.”

De Oekraïense president bekritiseerde ook Iran en Noord-Korea, die door westerse inlichtingendiensten worden beschuldigd van het op grote schaal leveren van wapens aan Rusland. Zo zou Iran onlangs korteafstandsraketten hebben gestuurd.

Zelensky reist donderdag naar Washington om president Joe Biden te ontmoeten in het Witte Huis. Hij zal er vermoedelijk een pleidooi houden voor wat hij omschrijft als zijn „overwinningsplan”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer