Israëlische ambassadeur: voorkeur voor diplomatieke oplossing
Israël en Hezbollah bestoken elkaar op grote schaal met luchtaanvallen. Lees meer in het liveblog.
Advertentie
Libanon moet geen „tweede Gaza” worden, zei António Guterres bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De secretaris-generaal stelde dat „de bevolking in Libanon, de bevolking in Israël en de hele wereldbevolking” zich dat niet kunnen „veroorloven”.
Israël staat open voor ideeën om het conflict in Libanon te de-escaleren. Dat heeft de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon dinsdag gezegd in New York, waar hij aanwezig is voor de Algemene Vergadering van de VN. Maandag gaven de Verenigde Staten aan dat ze enkele „concrete ideeën” met bondgenoten en partners aan het verkennen zijn.
„Op dit moment zijn er belangrijke krachten die proberen ideeën te bedenken en wij staan daarvoor open”, zei Danon tegen verslaggevers. „We willen geen grondinvasie beginnen. We geven de voorkeur aan een diplomatieke oplossing.”
Hezbollah raadt de Libanezen aan om Israëlische pamfletten die dinsdag boven het oosten van het land zijn gedropt, weg te gooien. „De zionistische vijand dropt folders met barcodes in de Bekaa-regio en kan ze ook elders droppen”, schrijft de Libanese terreurbeweging in een verklaring. „Scan de barcode alstublieft niet. U moet deze onmiddellijk vernietigen. De code kan al uw informatie stelen.”
Vorige week dinsdag en woensdag werden Libanezen het slachtoffer van wat waarschijnlijk een Israëlische operatie was die door technologie werd gestuurd. Door gecoördineerde explosies van communicatieapparatuur kwamen toen 39 mensen om en raakten duizenden gewond.
Circa vijfhonderd mensen zijn vanuit Libanon naar Syrië gevlucht. Israël bombardeert grote delen van Libanon en er zijn al meer dan 550 doden gevallen, vooral in het zuiden van Libanon. Het zijn de bloedigste Israëlische aanvallen op Libanon sinds 2006 toen Israël en de terreurbeweging Hezbollah in juli en augustus van dat jaar een hevige strijd uitvochten.
Een anonieme Syrische functionaris sprak van vijfhonderd mensen die maandagavond de grens overstaken. Hij zei dat er dinsdag nog steeds mensen het land binnenkomen. Hij noemde twee grensovergangen die beide in het noorden van Libanon zijn, al Qasayr en Dabousiya.
Het dodental door de Israëlische aanvallen van maandag op Libanon is opgelopen tot 558. Onder hen zijn 50 kinderen en 94 vrouwen, zegt de Libanese minister van Volksgezondheid Firass Abiad. Volgens hem zijn 1535 mensen gewond geraakt.
De minister stond uitgebreid stil bij de gevolgen van de aanvallen op de zorg in Libanon. Ziekenhuizen krijgen enorme aantallen gewonden te verwerken. De mensen die gewond geraakt zijn bij de aanvallen van maandag, zijn verspreid over 54 ziekenhuizen.
De hulpdiensten zijn ook direct getroffen door de aanvallen. Vier ambulancemedewerkers zijn omgekomen, zei minister Abiad. Zestien ambulancemedewerkers en brandweerlieden raakten gewond en veertien ambulances en brandweervoertuigen zijn volgens hem verwoest.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die in Libanon zijn nogmaals op om het land te verlaten. De kleurcode voor Libanon staat al sinds oktober vorig jaar op rood vanwege het conflict met Israël. Het ministerie staat in contact met Nederlanders die zich geregistreerd hebben in Libanon, maar heeft nog geen hulpverzoeken gekregen om te helpen het land te verlaten, aldus een woordvoerder.
De woordvoerder laat weten dat er geen sprake is van evacuatie van Nederlanders, omdat er nog commerciële vluchten gaan. „Maar het worden er wel steeds minder, de tickets worden duurder en met veel overstappen. Daarom zeggen we tegen Nederlanders: grijp nu je kans om het land te verlaten. Wacht niet op een eventuele evacuatie, want dat is een onprettige situatie. Je mag dan weinig spullen meenemen, huisdieren mogen vaak niet mee. Wacht daar dus niet op”, aldus de woordvoerder.
Nederlanders zijn niet verplicht zich te registreren, waardoor niet precies bekend is hoeveel mensen er in Libanon verblijven.
De mensenrechtencoördinator van de Verenigde Naties heeft zowel Hezbollah als Israël opgeroepen om het geweld onmiddellijk te staken. Burgers komen in de verdrukking, zegt Volker Türk. VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF zei dat Libanon maandag „zijn slechtste dag in achttien jaar” doormaakte, en riep ook op tot een einde aan het geweld.
„We zijn extreem bezorgd over de scherpe escalatie in de vijandigheden tussen Israël en Hezbollah”, zegt het kantoor van Türk in een schriftelijke verklaring. „Er moet voortdurend opgepast worden, zodat de burgerbevolking en burgerdoelen gespaard worden.” Volgens het oorlogsrecht mogen militaire aanvallen bovendien niet overdreven veel lijden onder de burgerbevolking veroorzaken. Het doel van de aanvallen moet in verhouding staan tot de omvang van de gevolgen.
Het mensenrechtenbureau verwijst naar de grote aantallen slachtoffers die de aanvallen volgens de Libanese autoriteiten hebben veroorzaakt. 492 mensen kwamen om, 1645 raakten gewond. Onder de doden zijn 35 kinderen, 58 vrouwen en ook een aantal zorgmedewerkers. Als burgers ernstig gewond raken of gedood worden, moet daar grondig onderzoek naar verricht worden, benadrukt Türk.
Israël zegt dat de aanvallen op Libanon gerechtvaardigd zijn, omdat Hezbollah wapentuig verbergt in woningen en andere gebouwen die door burgers gebruikt worden. De Israëlische overheid heeft ook waarschuwingen afgegeven voordat er aanvallen aan stonden te komen.
„Dat je een waarschuwing hebt afgegeven waarin je burgers opdraagt om te vluchten, betekent niet dat het aanvaardbaar is om die gebieden aan te vallen in de volledige wetenschap dat de gevolgen voor burgers enorm zullen zijn”, voegde zijn woordvoerder Ravina Shamdasani toe tijdens een persbriefing.
Volgens Ettie Higgins van UNICEF in Libanon heeft het land maandag de zwaarste dag in bijna twee decennia beleefd. „Dit geweld moet onmiddellijk stoppen, anders zullen de gevolgen onmenselijk zijn.”
Advertentie
De grootschalige luchtaanvallen in Libanon hebben afgelopen nacht een vervolg gekregen. De Israëlische krijgsmacht claimt tientallen doelen van Hezbollah in Zuid-Libanon te hebben aangevallen. Die Libanese militante beweging heeft ook raketten afgevuurd op Israël.
Maandag heeft Israël naar eigen zeggen 1600 doelen getroffen in heel Libanon. Daarbij zijn volgens de Libanese autoriteiten bijna vijfhonderd mensen gedood en raakten 1645 mensen gewond. Israël stelde „een groot aantal” Hezbollahstrijders te hebben uitgeschakeld.
Hezbollah meldde dinsdagochtend meerdere militaire doelen in Israël te hebben aangevallen, waaronder een explosievenfabriek en een vliegveld. Israël zegt volgens nieuwssite Times of Israel dat er 65 projectielen zijn afgeschoten vanuit Libanon en dat meerdere daarvan uit de lucht zijn geschoten. Er zou schade zijn aan enkele gebouwen en een vrouw is lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht.
Al sinds oktober 2023 zijn er over en weer beschietingen tussen Hezbollah en Israël. De terreurbeweging probeert zo terreurorganisatie Hamas in Gaza te steunen. Israël wil die beschietingen stoppen en lijkt daartoe nu een groot offensief te hebben gestart waarbij, volgens Libanon, honderden mensen zijn omgekomen.
De Iraanse president Masoud Pezeshkian is bezorgd over de situatie in Libanon, liet hij maandag aan verslaggevers in New York weten. Israël wil het hele Midden-Oosten meeslepen in een oorlog door Hezbollah in Libanon aan te vallen, zei Pezeshkian. Maar de gevolgen van zo’n oorlog zijn „onomkeerbaar”, waarschuwde hij.
„We willen in vrede leven, we willen geen oorlog”, zei Pezeshkian. Op de vraag of Iran zich zou mengen in het conflict tussen Israël en Hezbollah zei hij wel dat „elke groepering die opkomt voor de eigen rechten” door Iran wordt verdedigd. Teheran is een trouwe bondgenoot van Hezbollah.
Israël viel maandag 1600 doelen in Libanon aan. Daarbij kwamen bijna 500 mensen om het leven. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei daarop dat de twee landen „aan de rand van een totale oorlog” staan.
Hezbollah heeft in de nacht van maandag op dinsdag verschillende raketten afgevuurd op Israël. De organisatie zegt bases van de Israëlische luchtmacht onder vuur te hebben genomen. Volgens het Israëlische leger ging het om 20 raketlanceringen.
In het noorden van Israël klonk het luchtalarm om vijf raketten die rond 01.40 uur (Nederlandse tijd) vanuit Libanon werden afgevuurd, meldt het Israëlische leger. Twintig minuten later werden opnieuw vijf raketten afgevuurd, en om 02.11 uur volgden tien raketten.
De Israëlische luchtafweer heeft de raketten onderschept, beweert Israël. Brokstukken vielen in onbewoonde gebieden, en er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Wel zijn ambulances ingezet om mensen te behandelen die gewond zijn geraakt toen ze naar een schuilplaats renden of „angstig reageerden” op het luchtalarm, meldt The Times of Israel.
Israël viel maandag 1600 doelen in Libanon aan, waar bijna 500 mensen bij om het leven kwamen. Het was volgens internationale media de dodelijkste dag sinds 2006 in het land.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Noël Barrot, heeft gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Libanon. „Ik denk aan het Libanese volk, aan de Israëlische luchtaanvallen die aan honderden burgers en tientallen kinderen het leven hebben gekost”, liet Barrot maandag in New York weten.
De pas aangestelde buitenlandminister riep op tot de-escalatie om „een verwoestende vuurzee in de regio” te voorkomen. Maandag trof Israël 1600 doelen in Libanon, daar kwamen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid bijna 500 mensen bij om het leven.
Het geweld in het Midden-Oosten dreigt een schaduw te werpen op de Algemene Vergadering van de VN, die jaarlijks samenkomt en dinsdag begint in New York. Zo’n 120 staatshoofden en regeringsleiders geven daar een toespraak. De Veiligheidsraad is een apart orgaan van de VN, waarin vijftien landen samen werken aan vrede en veiligheid. China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten zijn permanente leden van die raad.
EU-buitenlandchef Josep Borrell noemt de escalatie van het conflict tussen Hezbollah en Israël „zeer gevaarlijk en zorgelijk”. „Israël en Libanon staan aan de rand van een totale oorlog”, waarschuwde hij in de nacht van maandag op dinsdag.
De buitenlandman van de Europese Unie zegt dat hij zich blijft inzetten om de situatie in Libanon te de-escaleren. „Maar onze ergste verwachtingen worden werkelijkheid”, voegde hij daaraan toe.
Israël trof maandag 1600 doelen in Libanon. Daar kwamen volgens het Libanese ministerie van Gezondheid bijna 500 mensen bij om het leven. Het was volgens internationale media de dodelijkste dag sinds 2006.
Het Israëlische leger heeft maandag 1600 doelen in Libanon getroffen, meldde het even voor middernacht op X. „Straaljagers hebben de terroristische doelen van Hezbollah in het zuiden van Libanon en de Bekavallei diep in Libanon in verschillende aanvalsgolven getroffen”, schrijft het Israëlische leger.
Volgens het Libanese ministerie van Gezondheid kwamen daar bijna 500 mensen bij om het leven, internationale media spreken van de dodelijkste dag in het land sinds 2006. Onder de doden waren 35 kinderen en 58 vrouwen. Ook raakten zeker 1645 mensen gewond.
De gewapende vleugel van Hamas, de al-Qassam Brigades, liet maandagavond weten dat de veldcommandant verantwoordelijk voor het zuiden van Libanon, Hussein Mahmoud al-Nader, maandag bij een van de bombardementen in Zuid-Libanon om het leven kwam.
Israël en Hezbollah bestoken elkaar met raketten. Volg de ontwikkelingen live. Lees hier het blog van maandag terug.
Advertentie