Buitenland
VN-chef Guterres: Libanon moet geen tweede Gaza worden

Libanon moet geen „tweede Gaza” worden, zei António Guterres bij de opening van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De secretaris-generaal stelde dat „de bevolking in Libanon, de bevolking in Israël en de hele wereldbevolking” zich dat niet kunnen „veroorloven”.

ANP

„We moeten allemaal gealarmeerd zijn door de escalatie”, zei Guterres na de opening van de jaarlijkse sessie. „Libanon staat op de rand van de afgrond.” De komende dagen komen tientallen wereldleiders aan het woord in New York, maar de vergadering wordt dit keer overschaduwd door de situatie in het Midden-Oosten. Vorig jaar was de oorlog in de Gazastrook nog net niet begonnen en afgelopen week intensiveerde de strijd in Libanon hevig. Maandag kwamen volgens Libanese autoriteiten meer dan 550 mensen om bij grootschalige Israëlische luchtaanvallen. Die waren volgens Israël gericht op doelen van Hezbollah.

Guterres noemde de Gaza-oorlog een „eindeloze nachtmerrie” die de hele regio dreigt mee te slepen. De VN-chef heeft vaker kritiek geuit op de manier waarop Israël de oorlog in de Gazastrook voert en heeft gewaarschuwd tegen escalatie in Libanon.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zei in reactie op Guterres’ woorden dat de VN zijn verplichtingen niet nakomen om Hezbollah-aanvallen te voorkomen. Bovendien zou de in 2006 aangenomen VN-resolutie 1701 betekenen dat Hezbollah dient te worden ontwapend, aldus Gallant op X.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer