BuitenlandOperatie Noordelijke pijlen
Israël deelt zware klappen uit aan Hezbollah

Na jarenlange provocatie door de terreurorganisatie Hezbollah slaat Israël hard terug met een zorgvuldig voorbereide operatie in Libanon. Een hoofdrol is weggelegd voor de luchtmacht.

Rook stijgt op na een Israëlische aanval op een Hezbollahdoel in Libanon. beeld EPA, Rabih Daher
Rook stijgt op na een Israëlische aanval op een Hezbollahdoel in Libanon. beeld EPA, Rabih Daher

Israëlische jachtvliegtuigen en drones stijgen op om met de operatie Noordelijke pijlen munitiedepots, commandoposten en lanceersystemen van Hezbollah te vernietigen. Vuur en rookwolken vullen de lucht boven Libanon tijdens de grootste Israëlische aanval sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006.

Op videobeelden op sociale media zijn zware schokgolven in de lucht te zien die wijzen op inzet van Israëlische bunkerbusters, zware bommen om door te dringen tot ondergrondse faciliteiten. Israël gaf voor de aanvallen eerst 80.000 Libanezen telefonisch opdracht onmiddellijk te evacueren of zich minimaal 1000 meter van Hezbollahdoelen te verwijderen. Desondanks vielen volgens Libanese schatting meer dan 500 doden en 1500 gewonden.

Israël zegt met honderden jachtvliegtuigen tijdens 650 missies in vier aanvalsgolven zo’n 1600 munitiedepots, commandocentra en lanceersystemen in Libanon te hebben uitgeschakeld. Daarbij is –volgens het Israëlische leger– de helft van de raketten voor de lange en middellange afstand van Hezbollah uitgeschakeld plus 75 procent van de raketten tot 40 kilometer: de grootste raketvernietiging in de geschiedenis. Toch is de claim lastig te verifiëren.

Dieper

Hezbollah op zijn beurt slaat steeds dieper in Israël toe. Voor het eerst ligt ook Haifa onder vuur. In een videofragment van amper 40 seconden schiet het Iron Dome-luchtafweer meer dan twintig raketten uit de lucht boven de havenstad. Tien langeafstandsraketten slaan in op de Westelijke Jordaanoever ten oosten van Tel Aviv, waarbij twee Palestijnen gewond raken. Nazareth ligt onder vuur.

Sinds 8 oktober beschiet Hezbollah, met steun van Iran, het noorden van Israël om steun te geven aan Hamas in Gaza. Terwijl Hezbollah maandenlang het strijdtoneel dicteert, bereiden de Israëlische strijdkrachten zich voor op een grote confrontatie.

Brandweerlieden doven een vuur na een raketaanval van Hezbollah in Israël. beeld AFP, Jalaa Marey

Het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten hebben decennialang de commandostructuur en militaire capaciteit van de terreurgroep minutieus in kaart gebracht. Niet alleen op militaire locaties, maar vooral ook in stedelijke gebieden. Hezbollah slaat immers –tegen betaling– ook raketten op bij Libanese burgers op zolder. Niet in de laatste plaats omdat Israël in staat is om met behulp van spionagesatellieten, verkenningsdrones en kunstmatige intelligentie real-time doelen te traceren van lanceerlocaties.

Hoofdrol

Een hoofdrol in de aanpak van Hezbollah is weggelegd voor de Israëlische luchtmacht. Jachtvliegers zijn de afgelopen jaren tot het uiterste getraind om de terreurgroep hard en effectief te raken. De luchtmacht heeft, anders dan de grondtroepen, nauwelijks geleden onder de intensieve inzet tegen Hamas in de Gazastrook.

De Israëlische luchtmacht vormt een nachtmerrie voor Hezbollah. De Libanese organisatie beschikt nauwelijks over middelen om zich tegen aanvallen vanuit de lucht te verweren. Iran heeft naar verluidt enkele luchtafweersystemen naar Libanon overgebracht, ondanks Israëlische aanvallen op dergelijke transporten. Het luchtafweer is ineffectief gebleken tegen de geavanceerde Israëlische gevechtsvliegtuigen en drones.

Die richten hun vizier niet alleen op het zuiden van Libanon, maar op heel het land. Voor de vierde keer voert Israël een aanval uit op Beiroet. Doelwit is Ali Karaki, de laatste topcommandant van de terreurgroep. Hezbollah ontkent dat hij daarbij om het leven is gekomen. Duidelijk is dat Israël bezig is de militaire top van Hezbollah te ontmantelen.

De Israëlische operatie richt zich met name op de Bekaavallei in Libanon, het hartland van Hezbollah. Daar staan duizenden kruisraketten en precisiegeleide langeafstandwapens op scherp om eventueel heel Israël onder vuur te nemen.

Beperkt

De terreurgroep loopt door de Israëlische luchtcampagne zware klappen op. De positie van Hezbollahleider Hassan Nasrallah is zwakker dan ooit. Zijn militaire leiding is vrijwel volledig uitgeschakeld, zijn communicatiesystemen zijn onbruikbaar uit vrees voor geplaatste explosieven, en zijn broodheer Iran is ontstemd over zijn optreden.

Opvallend is de relatief beperkte reactie van Hezbollah. Zeker, maandag richten 200 raketten voor de korte, middellange en lange afstand grote schade aan in Israël. Miljoenen Israëliërs moeten onder het onophoudelijk raketvuur in allerijl de schuilkelders opzoeken.

Een man zit gelaten op de puinhopen van zijn huis na een Israelische aanval op een dorp in Zuid-Libanon. beeld AFP, Mahmoud Zayyat

Toch is het aantal afgeschoten raketten uit Libanon relatief beperkt. Ook ligt Tel Aviv niet onder vuur. De terreurgroep slaat toe, maar kennelijk niet om een grootschalige oorlog te ontketenen. Ook Iran mengt zich nog niet openlijk in de strijd.

Ondanks de zware klappen kan Hezbollah nog altijd een vuist maken. De kracht van de terreurorganisatie moet niet worden onderschat. Ook Hezbollah heeft zich decennialang kunnen voorbereiden met naar verluidt zeker 150.000 raketten. Ongetwijfeld heeft de organisatie nog onaangename verrassingen in petto.

Grondoffensief

De vraag is wat de volgende stap is in de gewelddadige confrontatie. De zware Israëlische luchtaanvallen kunnen een voorbereiding zijn op een aanstaand grondoffensief in Libanon. De Israëlische troepen, voorzien van tanks en pantservoertuigen, staan paraat aan de grens.

Israël kan met de grootschalige aanvallen ook Hezbollah willen dwingen tot een diplomatieke oplossing. De vraag of Israël opnieuw kiest voor een invasie van Libanon, hangt deels ook af van de reactie van Hezbollah en Iran.

Bovendien bestaat nog altijd de kans dat Iran en Hezbollah zware vergeldingsaanvallen uitvoeren op Israël. Teheran blijft zinnen op wraak na de liquidatie van Hamaskopstuk Ismail Haniyeh in Teheran, Hezbollah na de uitschakeling van de hoogste commandant Fouad Shukr in Beiroet.

Door de diepgewortelde haat tegen Israël staan de Joodse staat intens spannende dagen te wachten. Nieuwe aanvallen vanuit Libanon van dinsdag met meer dan honderd raketten beloven niet veel goeds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer