MuziekCarillon
Enschede heeft „eerste” jukebox-carillon ter wereld

De beiaard op de campus van de Universiteit Twente in Enschede heeft een nieuw snufje. De speelautomaat kan als jukebox fungeren.

Redactie muziek
Het carillon op de campus van de Universiteit Twente. beeldutwente.nl
Het carillon op de campus van de Universiteit Twente. beeldutwente.nl

Dat meldden Oost en 1Twente. De onthulling vond vrijdag plaats.

Concreet betekent het dat mensen via een QR-code uit een lijst een verzoeknummer kunnen kiezen, dat vervolgens op het carillon wordt gespeeld. Volgens de initiatiefnemers van het project, Esther Schopman en Hylke Banning, zou het om een wereldprimeur gaan. Schopman is stadsbeiaardier van Enschede, Banning stadsbeiaardier van Oldenzaal. Toen de automaat van de universiteitsbeiaard het begaf, ontwikkelden beiden in samenwerking met leerling-beiaardier Johan Verzijden een systeem dat automatisch muziek kan afspelen zonder tussenkomst van mensen. De lijst met verzoeknummers is kort met circa vijftien items, maar zal worden uitgebreid.

Bij de opening van de Technische Hogeschool Twente in 1964 boden de burgemeesters van de Belangengemeenschap Twente/Oost-Gelderland een bijzonder cadeau aan: een toren met een beiaard van 49 klokken. De grootste 30 klokken dragen de naam van een van de betrokken gemeenten. De toren is ontworpen door architect Gerrit Rietveld.

Speciaal voor de klokkentoren werd een vereniging opgericht, de Campus Beiaard Kring. Leden van deze krijgen tweewekelijks beiaardlessen en mogen deelnemen aan onder aan Campus Carillon Concerten. Beiaarddocenten op de campus zijn Hylke Banning en Esther Schopman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer