BuitenlandOorlog in Israël
Escalatie strijd met terreurgroep Hezbollah aan noordgrens Israël

Al sinds oktober 2023 zijn er over en weer beschietingen tussen Hezbollah en Israël. De terreurbeweging probeert zo terreurorganisatie Hamas in Gaza te steunen. Israël wil die beschietingen stoppen en lijkt daartoe nu een groot offensief te hebben gestart waarbij, volgens Libanon, honderden mensen zijn omgekomen.

Rook stijgt op uit een dorpje in de Bekavallei, in het zuiden van Libanon. Israël heeft bewoners gewaarschuwd nog intensiever doelen van Hezbollah te zullen aanvallen en roept bewoners op te vluchten. Beeld AFP
Rook stijgt op uit een dorpje in de Bekavallei, in het zuiden van Libanon. Israël heeft bewoners gewaarschuwd nog intensiever doelen van Hezbollah te zullen aanvallen en roept bewoners op te vluchten. Beeld AFP

Aan de Israëlische kant van de grens met Libanon zijn al vele maanden een kleine 100.000 inwoners uit hun huizen gevlucht. Zij bivakkeren in veiligere delen van het land omdat ze hun leven niet meer zeker zijn wegens de dagelijkse raketbeschietingen vanuit Libanon. Ook aan de Libanese kant van de grens zijn tienduizenden burgers op de vlucht geslagen uit angst voor de aanvallen van het Israëlische leger op doelen van Hezbollah. De laatste dagen intensiveert de strijd tussen beide partijen en lijkt het alleen nog een taalkundige kwestie te zijn of je nu wel of niet kunt spreken van een volledige oorlog tussen Hezbollah en Israël.

Inmiddels spreken Libanese regeringsbronnen van enkele honderden doden als gevolg van de Israëlische aanvallen. Ondertussen roept het Israëlische leger de inwoners van de Bekavallei in het zuiden van Libanon op zo snel mogelijk te vluchten van plaatsen waar Hezbollah wapens heeft opgeslagen.  De oproep van Israël heeft een grote vluchtelingenstroom in Libanon op gang gebracht.

De strijd aan het noordfront, zoals het in Israël wordt genoemd, intensiveerde enkele dagen nadat de semafoons van duizenden Hezbollahstrijders –en de dag erna portofoons– op dezelfde tijd ontploften. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven en raakten duizenden personen (ernstig) gewond. Officieel heeft Israël de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist. Maar deskundigen zeggen zeker te weten dat de Mossad, onderdeel van de Israëlische geheime dienst, achter de aanval zat. Simpelweg omdat volgens hen geen enkele andere organisatie de kennis en kunde heeft om zo’n aanval uit te voeren.

Regionale oorlog

Het lijkt er sterk op dat Israël deze aanval vroeger heeft uitgevoerd dan eigenlijk de bedoeling was. Er gaan geruchten dat de leiders van Hezbollah toch iets vermoedden, waarna Israël de aanval direct heeft uitgevoerd. De communicatie tussen leden van de terreurbeweging is door deze aanval grondig verstoord en het is mogelijk dat Israël daarom nu de aanvallen op het zuiden van Libanon heeft opgevoerd om maximaal gebruikt te kunnen maken van de chaos in de gelederen van Hezbollah.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandag gezegd dat het doel van de militaire acties is om de veiligheidsbalans in het noorden van het land te veranderen in het voordeel van Israël.  De premier verklaarde dat zijn land „niet op een bedreiging wacht” en daarom nu actie onderneemt.

Uit diverse werelddelen wordt ondertussen met grote bezorgdheid gekeken naar de ontwikkelingen tussen Libanon en Israël.  De Verenigde Staten zijn bang dat Iran, de grote sponsor van Hezbollah, zich op een gegeven moment in de strijd gaat mengen. Dat zou betekenen dat het conflict uitgroeit tot een regionale oorlog, waarbij niet alleen Hezbollah, Iran en Israël, maar ook de VS zelf betrokken zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer