Muziek
Feike Asma

Feike Asma. De naam van de legendarische organist staat nog steeds voor een stijl, een manier van orgelspelen, een school. Morgen zou hij 97 jaar geworden zijn. Eind dit jaar is het 25 jaar geleden dat hij overleed.

ASMA, ...legendarisch... Foto RD
ASMA, ...legendarisch... Foto RD
Vijf jaar geleden werd de Feike Asma Stichting opgericht. Met als doel „leven en werk van de markante organist Feike Asma” in ere te houden. De stichting werkt onder andere aan de documentatie van de nalatenschap van Asma en geeft met enige regelmaat historische opnamen van de organist uit. Zo verschijnt deze maand een cd met liveopnamen uit de jaren 1981 en 1982 waarbij Asma in de Amsterdamse Oude Kerk werken van Jan Zwart speelt.

Een andere activiteit van de stichting is het orgelevenement ”In het spoor van Feike Asma”, dat zaterdag voor de derde keer in de Rotterdamse Laurenskerk wordt georganiseerd. Steeds spelen een leerling van Asma en een andere organist allebei een concert. Eerder waren dat de koppels Herman van Vliet en Jan Hage (2007) en Everhard Zwart en Hayo Boerema (2008). Dit jaren bespelen Jaap Kroonenburg (Maassluis) en Ben van Oosten (Den Haag) het hoofdorgel.

Kroonenburg speelt een programma met werken van Zwart, Karg-Elert, Rheinberger, Kryzjanowski, Guilmant en Asma. Van Oosten brengt werken van Willan, Dienel, Reger, Karg-Elert en Dupré ten gehore.

Tijdens deze middag presenteert Festivo een nieuwe dubbel-cd met NCRV-opnamen waarop Asma werken van Sigfrid Karg-Elert speelt. Verder is er een videopresentatie en wordt er een tweeklaviers kistorgel gedemonstreerd.

De middag begint zaterdag om 13.45 uur, de afsluiting is om 17.45 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro of 10 euro (donateurs), kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

feikeasmastichting.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Feike Asma

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer