Buitenland
Justitie: gewapende man golfbaan Trump schreef over moordpoging

De Amerikaanse man die eerder deze maand bij de golfbaan van oud-president Donald Trump werd opgepakt met een geweer, heeft volgens justitie eerder een briefje geschreven waarin hij bevestigt dat dit „een moordpoging” op Trump was, melden Amerikaanse media. „Maar ik heb gefaald”, staat in de brief, die ook anderen oproept om de Republikeinse presidentskandidaat te doden. „Het is nu aan jullie om het af te maken.”

ANP

Een getuige zou de aanklagers verteld hebben dat de verdachte, de 58-jarige Ryan Wesley Routh, al een aantal maanden geleden een doos met spullen bij zijn huis had afgeleverd. Die bevatte „munitie, een metalen pijp, bouwmaterialen, gereedschap, vier telefoons en meerdere brieven”.

Nadat Routh was opgepakt bij de golfbaan besloot de getuige om een van de brieven te openen die geadresseerd was aan „De Wereld”. Daarin staat volgens justitie de bekentenis dat hij van plan was om Trump te doden. Ook zou hij een beloning van 150.000 dollar (ongeveer 135.000 euro) uitloven aan degene die er wel in slaagt om de oud-president om te leggen.

Routh is vooralsnog alleen aangeklaagd voor illegaal wapenbezit. Hij zit in voorarrest en moet om 17.00 uur Nederlandse tijd weer voor de rechter komen.

De beveiliging van Trump zag vorige week zondag de geweerloop van Routh uit de bosjes steken, toen Trump een potje golf aan het spelen was op zijn eigen baan. De Secret Service opende het vuur op Routh, die zelf niet heeft geschoten. De man sloeg op de vlucht en werd even later op de snelweg opgepakt. In zijn auto werd volgens de aanklagers een handgeschreven briefje aangetroffen waarop data en plekken stonden waar Trump zou verschijnen.

Justitie maakte eerder al bekend dat Routh volgens zijn telefoongegevens zo’n 12 uur in de buurt van de golfbaan was geweest voordat hij werd opgemerkt. Nu maken de aanklagers bekend dat hij ook in de maanden daarvoor regelmatig bij het terrein van Trump rondhing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer