Binnenland
Vier jaar cel voor leidende rol bij rellen Eritreeërs Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft maandag de 48-jarige Johannes A. veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, voor zijn leidende rol bij de hevige rellen in Den Haag op 17 februari. Honderden Eritreeërs protesteerden die dag tegen een bijeenkomst van een andere groep, regeringsgetrouwe Eritreeërs in een zalencentrum aan de Fruitweg. De demonstratie ontaardde in een urenlange veldslag met de politie.

ANP

De ongeregeldheden leidden tot 750.000 euro schade. Auto’s en een touringcar gingen in vlammen op. Tientallen politiemensen deden aangifte, een fors aantal van hen raakte gewond. „Het geweld is van een ongekende heftigheid geweest”, aldus de rechtbank. De rechtbank heeft door agenten ingediende schadeclaims gehonoreerd.

Het Openbaar Ministerie had 4,5 jaar cel tegen A. geëist. De veroordeling geldt ook de belediging en bedreigingen van een Eritrese vrouw en twee gevallen van opruiing. De rechtbank legde twee medeverdachten tot zeven maanden cel op, waarvan twee maanden voorwaardelijk, na eisen van zes en acht maanden cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Zij hebben meegedaan aan het geweld en hadden een veel kleinere rol dan A.

De locatie van de bijeenkomst van de Nederlandse Federatie Eritrese Gemeenschappen (het Haagse zalencentrum) was geheimgehouden, maar deze werd door de groep tegenstanders van het Eritrese regime achterhaald. In het centrum vonden op dat moment ook andere bijeenkomsten plaats - binnen bevonden zich circa 1500 mensen. Zij hebben volgens de rechtbank „angstige uren” doorgemaakt. De „voortdurende inzet van politie en ME” heeft volgens de rechtbank voorkomen dat de relschoppers het centrum konden binnendringen.

Volgens de rechtbank is Johannes A. „een leidende figuur binnen het deel van de Eritrese gemeenschap dat zich keert tegen het huidige regime”. Hij heeft niet alleen een leidende rol gespeeld door anderen op te ruien, maar heeft ook actief deelgenomen aan het geweld en is betrokken geweest bij het in brand steken van de touringcar. Na afloop van de rellen heeft hij anderen toegesproken in het Zuiderpark en onder meer het geweld verheerlijkt. „Door zijn gezag nemen veel tegenstanders van het regime zijn uitlatingen serieus”, aldus de rechtbank.

In juli veroordeelde de rechtbank tien andere verdachten tot maximaal twaalf maanden cel, waarvan een deel voorwaardelijk. In oktober en begin volgend jaar zullen nog zo’n twintig verdachten van de rellen terechtstaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer