Binnenland
Celstraffen geëist voor dumpen lijk uit drugslab Veenendaal

Tegen drie verdachten van de productie van synthetische drugs in Veenendaal en het wegmaken van een lijk is maandag een celstraf van 4,5 jaar geëist. Bij de productie raakte volgens het Openbaar Ministerie één verdachte gewond en kwam een tweede te overlijden.

ANP

Op 6 februari 2023 werd de 43-jarige Christiaan van Z. uit Roermond met een zware koolmonoxidevergiftiging afgeleverd bij het ziekenhuis in Ede. Een week later werd in de kofferbak in een verlaten auto in Voorthuizen het levenloze lichaam gevonden van de 45-jarige Denis van den Broeck uit het Belgische Willebroek. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat beide heren drugs produceerden in een loods in Veenendaal tot het misging.

Het lijk van de Belgische kok werd gedumpt om ontdekking van het drugslab te voorkomen, meent het OM. „Het lichaam is als oud vuil in een auto op een parkeerplaats achtergelaten,” zei de officier van justitie in de rechtbank in Arnhem. Het lijk was inmiddels in zo’n slechte staat dat het als te schokkend werd ingeschat om het te tonen aan de twee kinderen van het slachtoffer. „De verdachten hebben de zoon en dochter zo het afscheid van hun vader ontnomen”, aldus de officier.

De 30-jarige Daniël L. uit Ede leverde volgens het OM de zwaargewonde medeverdachte af bij het ziekenhuis. Hij huurde de loods waarin later in februari 2023 een ontmanteld drugslab werd gevonden. Op handschoenen in dat lab zat DNA-materiaal van hem, van de 30-jarige Remco J. uit Wageningen en van de 33-jarige Dennis K. uit Harderwijk. Ook uit telefoongegevens blijkt volgens het OM hun betrokkenheid bij het lab en bij het dumpen van het lijk.

De verdachten ontkennen betrokken te zijn. Dat Daniël L. zijn spijt betuigde, was volgens de officier van justitie onvoldoende. „De nabestaanden willen vragen beantwoord hebben. Die willen niet horen dat u alleen spijt heeft.” Tegen Van Z., die volgens het OM zelf al de schadelijke gevolgen van de productie van synthetische drugs heeft ondervonden, werd een jaar cel geëist. Een vijfde verdachte moet wegens gebrek aan bewijs worden vrijgesproken, zei de officier. Op 30 september volgen de pleidooien van de advocaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer