Binnenland
Enschede geeft vergoeding voor wateroverlast aan 79 huishoudens

De 79 huishoudens in Enschede die door de wateroverlast van 21 juli dusdanige schade aan hun woning hebben dat ze hun huis uit moeten, krijgen een financiële compensatie van de gemeente. In totaal zijn zo’n 175 mensen getroffen, wonend in de wijken Pathmos en Stadsveld en aan de Cromhoffsbleekweg. Elk huishouden krijgt 2000 euro, per inwonend kind onder de 18 jaar komt daar nog eens 500 euro bij.

ANP

Voor dat geld hoeven de bewoners met waterschade verder niets te doen en het staat los van kosten die andere instanties als verzekeraars vergoeden. „We zien dat de omstandigheden in toenemende mate een zware wissel trekken op de getroffen mensen. Zij maakten kosten die niet altijd direct te verhalen zijn”, aldus het college. Dat zegt zich bewust te zijn van de emotioneel zware tijd voor de inwoners die hun huis in ieder geval tijdelijk uit moeten zodat herstelwerkzaamheden kunnen plaatsvinden. „Naast de hulp die we mensen al geven, willen we ze op deze manier een extra steuntje in de rug bieden.”

Verder is er nog een pot van maximaal 2500 euro per huishouden voor kosten die niet door andere instanties worden vergoed. Om daar aanspraak op te maken, moeten bewoners wel bewijs aanleveren voor gemaakte kosten.

Enorme regenval leidde op 21 juli tot overstromingen in Enschede. Door het opgekomen rioolwater en vervolgens bacteriën en schimmels raakten huizen onbewoonbaar. Het gaat grotendeels om huurwoningen van woningcorporatie De Woonplaats, verder gaat het om vier koophuizen. Een groot deel van de mensen is al tijdelijk ondergebracht op andere plekken. Uiteindelijk zullen alle 79 huishoudens voor herstelwerkzaamheden hun huis moeten verlaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer