Binnenland
OM: Belg overleden na fout in drugslab in Veenendaal

Een koolmonoxidevergiftiging in een drugslab in Veenendaal werd volgens het Openbaar Ministerie in februari 2023 een 45-jarige Belg fataal. Zijn lichaam werd tientallen kilometers verderop in de kofferbak van een auto achtergelaten, bleek maandag tijdens de strafzaak in de rechtbank in Arnhem.

ANP

Het lijk werd op 13 februari in de auto op een parkeerplaats bij een bos in Voorthuizen bij toeval ontdekt. Op dat moment was de politie de 30-jarige verdachte Daniël L. uit Ede al op het spoor. Hij bracht op 6 februari dat jaar de 43-jarige medeverdachte Christiaan van Z. uit Roermond bij de eerste hulp van het ziekenhuis in Ede.

Het OM vermoedt dat zowel Van Z. als het latere slachtoffer Denis van den Broeck in de nacht van 5 op 6 februari dat jaar in een pand in Veenendaal synthetische drugs hebben bereid. Ze liepen een zware koolmonoxidevergiftiging op.

„Waarom hebben ze die ene man naar het ziekenhuis gebracht en Denis in de kofferbak gestopt?” vroeg de vriendin van het slachtoffer zich af. „Wie zegt dat hij al dood was?” Van Z. ondervindt nog altijd de gevolgen van zijn koolmonoxidevergiftiging. Door zijn hersenbeschadiging wordt hij door de reclassering niet meer in staat geacht nog strafbare feiten te plegen.

Van Z. staat met vier anderen terecht op verdenking van de bereiding van synthetische drugs. Hij is niet in de rechtszaal aanwezig. De andere verdachten ontkennen iets te maken te hebben met het lab of de dood van Van den Broeck. Alleen Daniël L. zei wel betrokken te zijn bij het wegmaken van het lichaam. Hij betuigde zijn spijt tegenover de nabestaanden die de zaak via videoverbinding bijwonen. De rechtbank trekt twee dagen uit voor deze strafzaak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer