Binnenland
Oekraïense vluchtelingen in Doesburg dienen klacht in over opvang

Oekraïense vluchtelingen die in Doesburg (Gelderland) verblijven, hebben een klacht ingediend over een nieuwe opvanglocatie, bevestigt de gemeente na berichtgeving door de NOS. De klachten gaan volgens een woordvoerster over portocabins, een soort containerwoningen. In de woningen zijn geen keukens, wc’s of douches.

ANP

Volgens de gemeente is er namens vier mensen een klacht ingediend. Inmiddels is er „een eerste horing” geweest en een tweede gesprek met „de betrokkenen/belanghebbenden” wordt gepland. Over de inhoud van de klacht wil de gemeente niets zeggen zolang de procedure nog loopt.

Wel legt de gemeente uit dat er twee opvangplekken voor Oekraïners waren in Doesburg: een in een voormalig schoolgebouw en een in woningen van een corporatie die gesloopt zouden gaan worden. Voor de mensen op die laatste locatie zou vervangende woonruimte gezocht worden. De „beste en snelst te realiseren keuze” bleek om tijdelijke woningen op het schoolplein te plaatsen. Daar staan inmiddels vijftien portocabins. Koken, toiletbezoek en douchen moet in het schoolgebouw. Door de verplaatsing van Oekraïners uit de sloopwoningen, moeten ook anderen verhuizen. „Uitgangspunt daarbij was dat gezinnen met kinderen, zieken en ouderen in het voormalig schoolgebouw verblijven.”

In totaal verblijven er straks maximaal honderd Oekraïense vluchtelingen in de oude school en op het schoolplein. „De verhuizing valt voor de één beter uit dan voor de ander”, geeft Doesburg toe. „Dat is helaas niet te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer