Economie
Brussel verzet zich tegen Chinees zuivelonderzoek

De Europese Commissie heeft maandag bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bezwaar gemaakt tegen een Chinees onderzoek naar de import van zuivelproducten uit de EU. Het betreft een onderzoek naar subsidies van Europese producten zoals kaas, melk en room. Dit vormt de nieuwste stap in een handelsconflict tussen Beijing en Brussel.

ANP

China kondigde vorige maand een onderzoek aan naar EU-subsidies voor zuivelproducten die in China worden ingevoerd. Deze stap volgde op de aankondiging van Brussel om de tarieven voor de invoer van Chinese elektrische auto’s in de Europese Unie te verhogen. De Europese Commissie wil met de hogere invoerrechten een einde maken aan de oneerlijke concurrentie van China, omdat Beijing zijn eigen fabrikanten subsidieert.

China reageerde woedend op deze EU-plannen en waarschuwde voor een handelsoorlog. De Chinezen zijn onlangs ook onderzoeken gestart naar Europese brandy en varkensvleesproducten die in China worden geïmporteerd, naast het zuivelonderzoek.

Los van het handelsconflict met Europa waarschuwde China maandag de Verenigde Staten om geen discriminerende maatregelen tegen Chinese bedrijven te nemen. De waarschuwing volgde op berichten dat Washington van plan zou zijn om de verkoop van auto’s met Chinese en Russische technologie te verbieden. China riep de VS op „om marktprincipes te respecteren en een open, eerlijke, transparante en niet-discriminerende zakelijke omgeving te bieden voor Chinese bedrijven”, aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De plannen zijn door Washington nog niet bevestigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer