EconomieEnergiecontract
Gas en elektriciteit duurder geworden in nieuwe contracten

Energiecontracten voor particulieren zijn deze maand duurder geworden, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Wie deze maand een variabel contract afsluit voor gas en elektriciteit is 1 procent duurder uit dan in augustus. Vaste contracten zijn 2 tot 3 procent duurder geworden.

ANP
beeld ANP, KOEN VAN WEEL
beeld ANP, KOEN VAN WEEL

Volgens de toezichthouder, die maandelijks cijfers over de energiemarkt publiceert, is de stijging van de tarieven in lijn met de marktprijzen voor gas en elektriciteit. De Europese gasprijzen stegen vorige maand aanzienlijk door onzekerheid over de doorvoer van aardgas uit Rusland via pijpleidingen in Oekraïne, twee landen die met elkaar in oorlog zijn.

Door die oorlog ontstond in 2022 een energiecrisis met extreme prijsstijgingen voor gas en elektriciteit. In de daaropvolgende jaren zijn de meeste Nederlandse huishoudens weer overgestapt op vaste contracten, zodra die weer beschikbaar waren.

Volgens de ACM is het merendeel van de energiecontracten nu een contract met vastgezette prijzen voor een of twee jaar. Het gaat om bijna 4 miljoen contracten. Maar het aantal variabele contracten steeg wel de afgelopen maand. Daarnaast zijn de relatief nieuwe dynamische contracten gestaag in opkomst, waarbij de elektriciteits- of gasprijzen per uur of dag kunnen veranderen. Toch blijven dit soort contracten, waarvan er op de particuliere markt in totaal zo’n 343.000 zijn, veruit in de minderheid. Ze kunnen in gunstige tijden goedkoop uitvallen, maar bij pech ook heel duur worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Gasprijs

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer