Binnenland
Schagen wil huidige asielopvang langer behouden na protesten

Als het aan Schagen ligt, blijft de opvang voor asielzoekers daar toch langer beschikbaar. De gemeente wilde de bewoners verdelen over twee andere dorpen in de gemeente, maar dat leidde tot protesten, en ook de gemeenteraad is niet tevreden.

ANP

In Schagen-Oost worden sinds begin dit jaar 250 asielzoekers opgevangen. De locatie ligt in een zogenoemd bijzonder provinciaal landschap, een beschermd gebied. De provincie Noord-Holland heeft toestemming gegeven om daar één jaar lang een opvang neer te zetten. Begin volgend jaar moet de opvang worden weggehaald en moet de grond worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat.

Volgens de gemeente houdt Noord-Holland vast „aan de afspraak dat de termijn niet wordt verlengd” maar gaat de provincie nu wel op verzoek van Schagen kijken wat de opties zijn. De gemeente legt dit niet verder uit.

Schagen was eerder van plan om de asielzoekers te laten verhuizen naar Waarland en Dirkshorn, twee andere dorpen in dezelfde gemeente. In elk dorp zouden 150 asielzoekers moeten komen. Zij zouden daar vijf jaar lang moeten blijven, en dat zou met nog eens vijf jaar kunnen worden verlengd.

De asielzoekers in Schagen werden eerder opgevangen bij Petten in dezelfde gemeente. Die locatie moest dicht vanwege de uitstoot van stikstof. Voor de stroomvoorziening moest de opvang gebruikmaken van generatoren. Die lieten te veel stikstof in het naastgelegen Natura 2000-gebied terechtkomen.

Op grond van de spreidingswet is Schagen verplicht 276 asielzoekers op te vangen, onder wie 23 jongeren die in hun eentje naar Nederland zijn gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer