Economie
CBS handhaaft groeicijfer Nederlandse economie van 1 procent

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een nieuwe raming die overeenkomt met een voorlopige schatting.

ANP

Met die groei wist Nederland een recessie te ontlopen, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van krimp. In de eerste drie maanden van dit jaar kromp de economie nog met 0,3 procent.

Volgens het CBS was de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in het afgelopen kwartaal vooral te danken aan de hogere export van goederen, zoals chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines. Ook de investeringen en de overheidsconsumptie droegen positief bij aan de groei.

In vergelijking met een jaar eerder was sprake van een groei met 0,8 procent, aldus het statistiekbureau. Dat cijfer bleef in de nieuwe raming eveneens onveranderd.

Het aantal banen van werknemers en zelfstandigen nam in het tweede kwartaal met 22.000 toe ten opzichte van het eerste kwartaal. In vergelijking met een jaar eerder gaat het om een groei met 142.000 banen. Ook deze cijfers zijn gelijk aan de eerste berekeningen, aldus het CBS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer