Economie
Biologische landbouw blijft groeien, Gelderland loopt voorop

De totale oppervlakte aan biologische landbouwgrond in Nederland is het afgelopen jaar met 9,5 procent gegroeid. Dat meldt branchevereniging Bionext op basis van de jaarcijfers van toezichthouder Skal Biocontrole.

ANP

Het is het achtste jaar op rij dat de biologische landbouw groeit. Het biologische aandeel van de totale Nederlandse landbouw bedraagt nu 4,8 procent. Dit was in 2023 nog 4,3 procent. Biologische bedrijven zijn in 2023 iets groter geworden met gemiddeld 41 hectare. Het aantal biologische landbouwbedrijven steeg licht, met 0,7 procent tot 2264 bedrijven.

Opvallend zijn volgens Bionext de grote regionale verschillen. Gelderland kent een groei van ruim 30 procent, gevolgd door Noord-Brabant (16,9 procent) en Drenthe (11,4 procent).

In de Europese Unie loopt Nederland nog achter. In de 27 lidstaten bedraagt de totale oppervlakte aan biologische landbouwgrond inmiddels 10,4 procent. Koploper is Oostenrijk met 25,5 procent. In tien EU-lidstaten, waaronder Estland (23,4 procent) en Zweden (19,9 procent) ligt het biologisch areaal boven de 10 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer