Economie
Ahold Delhaize wint op Damrak na adviesverhoging HSBC

Supermarktconcern Ahold Delhaize stond maandag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index, geholpen door een adviesverhoging van de Britse bank HSBC. Chiptoeleverancier Besi kreeg juist een verkoopadvies van HSBC en ging daarop verder omlaag.

ANP

De AEX noteerde in de ochtendhandel licht hoger op 898,74 punten, na het verlies van 1,2 procent op vrijdag. De MidKap zakte 0,2 procent tot 880,50 punten. In Frankfurt en Londen waren kleine minnen op de borden te zien.

De CAC40 in Parijs verloor 0,5 procent. Frankrijk heeft na tweeënhalve maand van politieke onzekerheid een nieuwe regering. Met de nieuwe regering zet de Franse politiek een stap naar rechts.

Ahold Delhaize was koploper in de AEX met een plus van 1,4 procent. Besi sloot de rij in de hoofdindex met een min van 3,5 procent. Branchegenoten ASMI en ASML daalden tot 0,5 procent.

In de MidKap zakte JDE Peet’s een fractie. Vrijdag daalde het aandeel van het moederbedrijf van Douwe Egberts bijna 8 procent na een waarschuwing over negatieve effecten door de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie. Daarbij moeten importeurs van grondstoffen als koffie kunnen aantonen dat de producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt.

In Frankfurt werd Commerzbank 3,5 procent lager gezet. De Duitse overheid meldde vrijdag voorlopig geen aandelen Commerzbank meer te verkopen. Rond de bank zijn overnamespeculaties ontstaan omdat het Italiaanse UniCredit een belang van 9 procent heeft genomen in de tweede bank van Duitsland. Dat belang werd voor de helft gekocht van de overheid. De vakbond Verdi en de ondernemingsraad van Commerzbank hadden Berlijn al opgeroepen geen aandelen meer te verkopen om zo een volledige overname te voorkomen.

De aandacht van beleggers gaat in de ochtend ook uit naar cijfers over de economische bedrijvigheid in onder meer de eurozone en de Verenigde Staten. Eind deze week komt ook nog een belangrijk inflatiecijfer uit de VS.

De euro was maandagochtend 1,1114 dollar waard, tegen 1,1161 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 70,82 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder, op 74,30 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer