Binnenland
Fiscus kan nieuwe vermogensheffing mogelijk niet tijdig invoeren

De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel „in zijn huidige vorm” in 2027 volledig in te voeren.

ANP

Dat meldt staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) aan de Tweede Kamer. Verdere vertraging kan stevig in de papieren lopen. Nu al loopt de schatkist de komende twee jaar miljarden mis omdat de rechter het bestaande stelsel onderuit heeft gehaald, en er nog geen nieuwe van kracht is.

Idsinga heeft de fiscus gevraagd „alternatieve invoeringsopties” in kaart te brengen. Hij hoopt dat er, bijvoorbeeld via een stapsgewijze invoering, toch al in 2027 via het nieuwe stelsel belasting kan worden geïnd. Ook moet de fiscus kijken of ICT-investeringen die toch worden gedaan in het kader van de hersteloperatie, wellicht ook de invoering van het nieuwe stelsel ten goede kunnen komen.

De box 3-heffing ging uit van een verondersteld rendement dat spaarders en beleggers zouden maken op hun bezittingen. Maar in de jaren dat de rente extreem laag was, haalden zij dat rendement in de praktijk bij lange na niet. Na een reeks rechtszaken staat inmiddels vast dat dit stelsel zo niet kan. Daarom komt er nu een belasting op daadwerkelijk behaald rendement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer