Economie
Grote waterstoffabriek Shell krijgt aansluiting op stroomnet

Een grote waterstoffabriek van Shell op de Maasvlakte krijgt een eerste tijdelijke aansluiting op het hoogspanningsnet. Daarvoor heeft het olie- en gasconcern vrijdag een overeenkomst gesloten met netbeheerder TenneT. De fabriek met de naam Holland Hydrogen 1 is nog in aanbouw, maar door de aansluiting kunnen delen van de fabriek al op termijn gebruikmaken van de beschikbare stroom.

ANP

Daarvoor moet Shell eerst nog tien elektrolysers bouwen, die elektriciteit gebruiken om waterstof en zuurstof te splitsen. Daardoor ontstaat waterstof, zonder dat daar CO2 bij vrijkomt: de ingekochte stroom die de Holland Hydrogen 1 gebruikt, komt namelijk van een windpark op zee. De groene waterstof moet vervolgens de grote Shell-raffinaderij in Pernis gaan bevoorraden. Het vervangt daar een deel van de waterstof die met fossiele grondstoffen is gemaakt.

De bouw van de fabriek begon in 2022 en wordt naar verwachting in de tweede helft van het decennium afgerond. Volgens Shell is het de eerste grote fabriek voor hernieuwbare waterstof in Europa. Op dit moment is er op het hoogspanningsnet nog onvoldoende ruimte voor een volledige aansluiting op het hoogspanningsnet. Daarom wordt een nieuw hoogspanningsstation gebouwd dat naar verwachting eind 2026 gereed is. Uiteindelijk krijgt de waterstoffabriek een definitieve aansluiting op dit station.

Volgens TenneT is de aansluiting wel een „onorthodoxe oplossing”. Mocht de stroom in de fabriek uitvallen, dan heeft de netbeheerder geen mogelijkheid om de fabriek op een andere manier van elektriciteit te voorzien.

Volgens president-directeur Frans Everts van Shell Nederland toont de samenwerking met TenneT aan dat de energietransitie „een teamsport” is. „Met groene waterstof, elektrificatie en het afvangen en opslaan van CO2 kunnen we de Nederlandse industrie verduurzamen. Grondstoffen en producten die we allemaal elke dag gebruiken kunnen zo op schonere manier worden gemaakt.”

Groene waterstof wordt gezien als belangrijk voor de verduurzaming van de industrie. De brandstof is echter nog niet in grote hoeveelheden voorradig. Zo wil Tata Steel op termijn overstappen op waterstof, na een overgangsfase waarin de staalfabriek aardgas gebruikt in plaats van steenkool.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer