Economie
Staat verwacht dit jaar minder te hoeven lenen dan voorspeld

De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro’s minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.

ANP

De beheerder van de schatkist en de staatsschuld denkt in heel 2024 in totaal 70,7 miljard euro te moeten lenen, meldt het Agentschap in zijn kwartaalbericht. Dat is bijna 8 miljard euro minder dan de instantie, internationaal ook bekend als DSTA, in zijn vorige kwartaalbericht voorspelde. In vergelijking met de prognoses die het Agentschap aan het begin van dit jaar afgaf, gaat het om 5 miljard euro minder aan geleend geld.

De regering kan op korte termijn lang niet alle uitgaven doen die waren begroot, want door krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk om voldoende mensen te vinden die het werk uitvoeren waar het geld voor was bedoeld. Daardoor valt het begrotingstekort nu nog lager uit, maar het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt geregeld dat die uitgaven naar latere jaren opschuiven en dan wel zwaar op de begroting drukken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer