Economie
Raiffeisen lijdt 800 miljoen verlies door vertrek uit Belarus

Raiffeisen Bank International is overeengekomen om zijn tak in Belarus te verkopen. De verkoop is onderdeel van de pogingen van de Weense kredietverstrekker om Rusland en Belarus te verlaten om de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.

ANP

Raiffeisen verkoopt zijn belang van 88 procent in Priorbank JSC aan Soven 1 Holding Limited uit de Verenigde Arabische Emiraten. De verkoop zal naar verwachting eind dit jaar afgerond worden, meldde de bank vrijdag. „Met de voltooiing van deze transactie zal Raiffeisen de markt in Belarus succesvol hebben verlaten”, stelde de bank.

Een verkoopprijs werd niet gegeven. Wel meldde de bank dat de deal een negatieve impact van 800 miljoen euro zal hebben op de winst, door het verschil tussen de verkoopprijs en de boekwaarde van het onderdeel.

Raiffeisen heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne ook beloofd om te vertrekken uit Rusland, waar het nog altijd de grootste westerse bank is. De Russische autoriteiten hebben Raiffeisen echter duidelijk gemaakt dat ze willen dat de bank blijft, omdat het internationale betalingen mogelijk maakt.

De pogingen van de bank om de banden met Moskou te verbreken liepen eerder deze maand ook vast door het besluit van een Russische rechtbank om de aandelen van Raiffeisen in de lokale Russische tak te bevriezen. Door die maatregel kan Raiffeisen zijn Russische tak niet verkopen. De bank probeert nog om de beslissing van de rechtbank terug te draaien.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer