Binnenland
Amsterdam wil asielopvang op cruiseschip weer verlengen

Amsterdam wil de opvanglocatie voor asielzoekers op het cruiseschip in het Westelijk Havengebied opnieuw verlengen na een verzoek van het Rijk. Op de MS Galaxy, dat al twee jaar in de haven ligt, verblijven zo’n 1500 vluchtelingen. Het college wil de opvang verlengen met een jaar, tot 20 oktober 2025, om „de aanhoudende knelpunten in de asielketen”, zo meldt wethouder Rutger Groot Wassink vrijdag aan de gemeenteraad.

ANP

Hoewel het gaat om een noodoplossing, is de opvang op het schip vlakbij de Coentunnel al vaker verlengd met een half jaar. Ook nu noemt de wethouder de opvang „suboptimaal”, maar volgens hem zijn „de knelpunten in de asielopvangketen die ervoor zorgden dat deze noodoplossing nodig was, nog niet opgelost”.

Het schip voldoet niet aan alle eisen. Zo is de locatie niet ideaal voor kinderen en blijft de veiligheid en mentale ontwikkeling een aandachtspunt volgens de jeugdgezondheidszorg (JGZ). „Ouders van jonge kinderen maken zich er ook zorgen over”, meldt de wethouder. Ook biedt het schip niet de minimale slaapruimte per persoon van 4 vierkante meter en kunnen bewoners niet zelf koken.

De opvang verloopt verder voorspoedig, aldus de wethouder. „De sfeer op het schip is nog steeds rustig en gemoedelijk. De samenwerking tussen de partners wordt als zeer goed ervaren.”

De raad moet nog over het plan stemmen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer