Binnenland
Keijzer (BBB) schrok van NSC-grap over motie van wantrouwen

De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. „Daar schrok ik wel van”, zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. „Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken.”

ANP

Van Vroonhoven voerde tijdens een uiterst gespannen debat het woord namens NSC. Het ging daarbij vooral over de tegenstellingen tussen de PVV en NSC als het gaat om de noodwet om tot asielmaatregelen te komen. Maar in het debat ging het ook over andere zaken, waaronder de plannen waar het kabinet níét mee door wil. Een daarvan is wat NSC betreft de transgenderwet. Die wet maakt het makkelijker voor transgenderpersonen om de geslachtsaanwijzing in hun paspoort te veranderen zodat die overeenkomt met hun identiteit.

NSC is fel tegenstander van de wet, en Van Vroonhoven wil het voorstel ook pertinent niet in de Tweede Kamer bespreken. Daarom zou de wet volgens haar op de „valbijllijst” moeten staan, de lijst met voorstellen die het nieuwe kabinet intrekt. Toch stond het wetsvoorstel niet op de lijst, meldde Dick Schoof in het debat. Dus zal de Kamer er volgens de premier over moeten praten. „Dan vraagt u mij om in beraad te nemen of ik dan een motie van wantrouwen ga indienen”, reageerde NSC’er Van Vroonhoven daarop lachend. De grap leidde tot veel rumoer en onrust, ook vanwege de hoge spanning in de regeringscoalitie.

„Dus dat was wel even een schrikmomentje”, blikt Keijzer terug. „Maar ze zei later dat het een geintje was. Dus nou ja, laten we het daar maar op houden dan.” Overigens zei Keijzer niet dat de grap slecht viel vanwege de geladen sfeer. Het is volgens haar nooit handig om te grappen over een motie van wantrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer