Economie
ASML bij dalers in licht lagere AEX na adviesverlaging

ASML behoorde vrijdag tot de dalers op de Amsterdamse beurs. De kenners van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley haalden de chipmachinefabrikant van de kooplijst af. Het aandeel ASML was een dag eerder nog een van de grootste stijgers in de AEX-index, die mede daardoor 1,8 procent wist te winnen op donderdag. ASML verloor nu 1,3 procent. Branchegenoten ASMI en Besi daalden 1,5 en 0,9 procent.

ANP

Ook de AEX viel wat terug na de sterke opmars die volgde op de grote renteverlaging in de Verenigde Staten. De hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent lager op 906,12 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 895,64 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent. Londen zakte 0,6 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Britse winkelverkopen in augustus.

Het besluit van de Federal Reserve om de rente in de VS meteen met een forse stap van een half procentpunt te verlagen, zorgde deze week voor optimisme bij beleggers. Met de lagere leenkosten hoopt de centrale bank de economische groei aan te jagen en een recessie te voorkomen.

Naast de chipbedrijven stond zorgtechnologiebedrijf Philips in de staartgroep van de AEX, met een verlies van dik 1 procent. Supermarktconcern Ahold Delhaize was de sterkste stijger, met een plus van 0,6 procent.

In de MidKap zakte JDE Peet’s 5 procent. De eigenaar van Douwe Egberts pleit volgens de Britse zakenkrant Financial Times voor een uitstel van de ontbossingswet van de EU. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de EU kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Door onzekerheid over de naleving van de regels dreigen volgens JDE Peet’s landen daardoor te worden afgesloten van hun aanvoerketens.

In Frankfurt zakte Mercedes-Benz 7 procent. De Duitse autofabrikant verlaagde voor de tweede keer dit jaar zijn winstverwachting door tegenvallende verkopen in China. Concurrenten BMW en Porsche daalden 3 en 2 procent. Volkswagen verloor 3 procent. De Duitse automaker overweegt volgens tijdschrift Manager Magazin op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland.

De euro was 1,1174 dollar waard, tegen 1,1146 dollar een dag eerder. Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 71,80 dollar per vat. Een vat Brentolie werd ook 0,2 procent goedkoper, op 74,77 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer