Binnenland
Fietsfabrikant Vogue roept bakfietsen terug om breekbare frames

Fietsfabrikant Vogue roept twee typen bakfietsen terug om veiligheidsrisico’s. Het gaat om de Vogue Troy en de Vogue Journey. De fabrikant roept eigenaren op de fietsen niet meer te gebruiken en ze gratis te laten aanpassen. Vogue moet per direct stoppen met de verkoop van al zijn bakfietsen van toezichthouder de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

ANP

De frames van Troy-fietsen kunnen afbreken, aldus Vogue. Bij de Journey-fietsen kan de zadelpen afbreken en de gasveer blokkeren.

Klanten met een van deze bakfietsen kunnen zich volgens Vogue aanmelden via bakfietscheck.com. Dan worden ze volgens de fabrikant binnen een paar weken benaderd voor een afspraak om bijvoorbeeld het frame steviger te maken.

Eerder dit jaar moest Babboe al stoppen met de verkoop van bakfietsen en fietsen terugroepen. Daarna kreeg de toezichthouder ook meldingen over andere merken, vooral over Vogue. Dat waren er rond de dertig. De waakhond startte daarom ook een onderzoek naar Vogue-fietsen. Daaruit komt naar voren dat Vogue afgelopen jaren meldingen ontving over gebroken frames en zadelpennen. Het fietsmerk deed volgens de NVWA niet genoeg met deze meldingen en deed onvoldoende onderzoek naar de oorzaken van de kapotte onderdelen. Vogue deed geen melding bij de NVWA, wat wel verplicht is, benadrukt de toezichthouder.

Ook de NVWA adviseert de Journey- en Troy-fietsen niet meer te gebruiken. Bij alle bakfietsen van Vogue zou de technische documentatie niet compleet zijn. „Hierdoor is de veiligheid van de bakfietsgebruikers niet geborgd”, meldt de toezichthouder. De fietsen mogen pas weer verkocht worden als Vogue kan laten zien dat ze wel veilig zijn.

Babboe werd in februari op de vingers getikt door de NVWA, nadat was gebleken dat de afgelopen jaren honderden frames waren gebroken. Die fabrikant is inmiddels begonnen met het terugroepen en repareren of vervangen van zo’n 22.000 fietsen.

Vorige week werd bekend dat advocatenkantoor Birkway namens zeker 14.000 gedupeerden uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Duitsland een rechtszaak tegen fietsmerk Babboe was begonnen. Daarmee wil het kantoor afdwingen dat de gedupeerden een schadevergoeding krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) deed strafrechtelijk onderzoek naar Babboe. Afgelopen donderdag werd bekend dat het OM stopt met dat onderzoek omdat de NVWA zich ook over Babboe buigt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer