Binnenland
Kabinet weet nog niet of het gaat vragen om wijzigen EU-verdrag

Het kabinet weet nog niet of het zelf de andere EU-lidstaten gaat vragen om het EU-verdrag zo te wijzigen dat Nederland uitgezonderd wordt van de Europese migratieregels, erkent premier Dick Schoof. „Onze focus ligt op kortetermijnmaatregelen en eerste prioriteit is wat we nationaal willen doen”, zei de minister-president in het Kamerdebat over de Prinsjesdag-plannen van zijn kabinet.

ANP

Asielminister Marjolein Faber schreef de Europese Commissie woensdag dat Nederland zo’n zogeheten opt-out voor het migratiebeleid wil. Maar „we beraden ons nog of we zelf een verdragswijziging gaan aanvragen”, aldus Schoof. Hij sluit niet uit dat het kabinet afwacht tot het verdrag sowieso eens op de schop gaat, wat volgens vriend en vijand niet gauw te gebeuren staat. Het veranderen van de basisregels van de EU geldt als een haast onmogelijke klus, omdat er maar één regering of parlement nodig is om dat te blokkeren.

Ook PVV-leider Geert Wilders noemde Fabers brief al „niet meer dan een notificatie”. Wel gaat Nederland alvast steun zoeken bij gelijkgezinde EU-landen, zegt Schoof op vragen van Wilders. In de tussentijd moest het kabinet Brussel wel wat laten weten over het afgesproken streven naar een opt-out, houdt Schoof vol. Die kennisgeving zonder voorlopig vervolg schaadt volgens hem niet het imago van Nederland, zoals onder meer CDA-leider Henri Bontebal hem voorhoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer