Binnenland
Drenthe blij met aandacht voor regio, mist extra investeringen

De provincie Drenthe is blij met de aandacht in de troonrede voor onder meer woningbouw, landbouw en natuur. Dat zijn grote opgaven voor de provincie en het Rijk moet daar snel „een stevige regierol” in nemen, aldus Gedeputeerde Staten. Drenthe mist wel concrete uitwerking van en geld voor de kabinetsvoornemens. Zoals bij het kabinetsvoornemen om extra aandacht te geven aan de regio’s.

ANP

Gedeputeerde Staten noemen de aandacht en ruimte voor „regionale eigenheid en kwaliteiten” positief. Maar ze zien na het rapport Elke regio telt geen „extra investeringen voor een gebiedsgerichte aanpak. Investeringen komen nu helaas alleen uit bestaande middelen.” Verder mist Drenthe aandacht voor cultuur, recreatie en toerisme in de plannen. „Het college betreurt dit, evenals de verhoging van het btw-tarief voor deze sectoren. Voor de leefbaarheid van onze plattelandsprovincie is een vitale cultuur- en recreatiesector van groot belang.”

Gedeputeerde Jisse Otter (landbouw en cultuur) vindt het mooi dat de landbouwsector credits kreeg in de troonrede, omdat die tot de meest efficiënte ter wereld hoort. Hij houdt wel zorgen over het mestbeleid en de zogeheten PAS-melders. PAS-melders zijn boeren die eerder geen vergunning nodig hadden voor hun stikstofuitstoot en die vergunning door de stikstofproblemen eigenlijk niet meer kunnen krijgen. „We hebben nog niet voor alles een oplossing. De deadline nadert, maar het is nog onduidelijk hoe de oplossing er op korte termijn uitziet.” De provincie kan de komende vier jaar in elk geval door met plannen voor het landelijk gebied waarvoor het Rijk eerder miljoenen heeft toegezegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer