Binnenland
Groningse CdK Paas mist details over uitwerking kabinetsplannen

Het nieuwe kabinet noemt in zijn plannen veel zaken om uit te werken, zonder te zeggen hoe het dat gaat doen. Die indruk heeft de Groningse commissaris van de Koning René Paas na het horen van de troonrede in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. „Prinsjesdag komt nog iets te vroeg, maar je merkt dat het kabinet van goede wil is”, aldus Paas. „Daar willen we graag aan meewerken.”

ANP

Het was de tiende keer op rij dat de door gaswinning en aardbevingen geteisterde provincie in de troonrede werd genoemd, stelt hij vast. Paas is het „van harte eens” met de woorden van de koning dat het schadeherstel in Groningen „met de allerhoogste prioriteit” wordt doorgezet. „Terecht dat het kabinet zegt dat het belangrijk is”, aldus de CdK. „Ik hoop dat het op een dag niet meer nodig is dat Groningen de troonrede haalt, omdat het goed loopt met versterking van gebouwen en herstel.” Daarmee zou een begin zijn gemaakt van het inlossen van de „ereschuld aan het wingewest Groningen”.

Het doet Paas deugd dat het kabinet onder het motto ‘Elke regio telt’ aandacht geeft aan „de systematische achterstelling van de perifere regio’s”. In de troonrede wordt de Nedersaksenlijn tussen Groningen en Enschede in de troonrede als voorbeeld van plannen voor nieuwe infrastructuur genoemd. De Lelylijn ontbrak echter, terwijl die wel in het hoofdlijnenakkoord stond. Paas gaat ervan uit dat de politieke wil voor de Lelylijn er nog altijd is. „Daar zullen we het kabinet aan houden”, zei hij mede namens de provincies Drenthe, Friesland en Flevoland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer