Amerikaanse predikant na 18 jaar cel in China vrijgelaten
De Amerikaanse predikant David Lin, die sinds 2006 in China gevangenzat, is zondag vrijgelaten. Hij was tot levenslang veroordeeld wegens beschuldigingen van fraude, maar Washington achtte de veroordeling ongegrond.
Dat meldden diverse nieuwsmedia, waaronder CNN , maandag op basis van een bericht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Lin (68) werd in 2006 in China gearresteerd nadat hij had geholpen bij de bouw van een niet goedgekeurd kerkgebouw. Hij werd later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor contractfraude, een aanklacht die hij ontkende.
Lin was een van de drie Amerikanen die volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken onterecht vastzaten in China. Twee zakenlieden, Kai Li and Mark Swidan, zitten nog steeds in de cel. Zij worden beschuldigd van respectievelijk spionage en drugsgerelateerde zaken.
De Amerikaanse regering heeft de afgelopen jaren de diplomatieke inspanningen opgevoerd om de vrijlating van de drie mannen te bewerkstelligen. Zo besprak president Joe Biden de kwestie vorig jaar november met de Chinese leider Xi Jinping tijdens een ontmoeting in San Fransisco.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag in een verklaring „blij” te zijn met de vrijlating van Lin. „Hij is teruggekeerd naar de Verenigde Staten en kan nu voor het eerst in bijna twintig jaar zijn familie zien”, aldus de verklaring.
Huiskerk
Lin bezocht China in de jaren negentig vaak en begon er in 1999 het Evangelie te verkondigen, aldus China Aid , een in de VS gevestigde christelijke mensenrechtenorganisatie. Hij hoopte een vergunning van de Chinese overheid te krijgen om zijn christelijke bediening uit te voeren. In 1999 begon hij zijn preektournee op het vasteland van China.
In 2006 werd Lin plotseling aangehouden door de Chinese politie omdat hij een huiskerk hielp met het bouwen van een kerkgebouw. Vervolgens werd hem door de autoriteiten verboden het land te verlaten.
In 2009 werd hij gearresteerd op verdenking van „contractfraude”. Zijn zaak werd ter beoordeling overgedragen aan een Chinese rechtbank, die hem in hetzelfde jaar veroordeelde tot levenslange gevangenisstraf.
Lin zag zijn opsluiting als een „kans” om zijn geloof te delen met medegevangenen en richtte in de gevangenis een gebedsgroep op, aldus China Aid.