Kerk & religie
Vijf christenen China op borgtocht vrij

Vijf Chinese christenen zijn onlangs op borgtocht vrijgelaten. Dat berichtte de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie China Aid dinsdag.

Redactie kerk
Kerkje in het Chinese Kunming is gebouwd met steun van de stichting Bonisa Zending. beeld Riekelt Pasterkamp
Kerkje in het Chinese Kunming is gebouwd met steun van de stichting Bonisa Zending. beeld Riekelt Pasterkamp

Hun vrijlating vond plaats in het kader van het Chinees nieuwjaar, dat van zaterdag 28 januari tot en met 5 februari werd gevierd.

Twaalf christenen uit de zuidwestelijke provincie Yunnan werden op 26 november door de politie opgepakt en vastgehouden. Vier van hen kwamen kort na hun arrestatie vrij. Acht personen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen voor „het met een religieuze organisatie ondermijnen van de wet.”

Van deze groep zijn er vijf op borgtocht vrijgelaten nadat hun advocaten de wettelijke basis van hun detentie aanvochten. Volgens de mensenrechtenadvocaat Li Guisheng, die een van de gevangen christenen verdedigde, heeft de regering openlijk toegegeven dat de christenen „niet veel schade hebben toegebracht aan de maatschappij.” De regering heeft volgens Li te weinig bewijs om de kerkleden vast te houden.

De verdachtmakingen van de overheid komen waarschijnlijk voort uit het feit dat de christenen lid zijn van een huiskerk die haar wortels heeft in de activiteiten van de bekende Chinese prediker Watchman Nee (1903-1972), aldus de advocaat. De regering beschouwt deze huiskerk als een sekte. Volgens Li, en zeven andere advocaten, overtreedt de huiskerk geen enkele wet. Drie christenen zitten nog vast.

Het christendom in China groeit hard. In 1949 woonden er circa 1 miljoen christenen in China. Nu zijn dat er ruim 85 miljoen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer