BuitenlandIsraël Ingezoomd
„Elf maanden overleefd en alsnog vermoord. Laat de hele wereld dit kwaad zien”

„Hier zaten ze, onder verschrikkelijke omstandigheden. Dagen of weken – we weten het niet. Je kon er niet rechtop staan, er was geen frisse lucht. Ze hebben elf maanden overleefd, maar werden alsnog vermoord.”

Pictures of killed Israeli hostage Hersh Goldberg-Polin are placed among candles during a  vigil accompanied by prayers held for his memory in Jerusalem on September 1, 2024, after Israel announced its troops had found six dead hostages in a Gaza tunnel, including Polin. The six were among 251 hostages seized during Hamas's October 7 attack that triggered the ongoing war between Israel and Hamas, 97 of whom remain captive in Gaza including 33 the army says are dead. Scores were released during a negotiated one-week truce in November. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)
Pictures of killed Israeli hostage Hersh Goldberg-Polin are placed among candles during a vigil accompanied by prayers held for his memory in Jerusalem on September 1, 2024, after Israel announced its troops had found six dead hostages in a Gaza tunnel, including Polin. The six were among 251 hostages seized during Hamas's October 7 attack that triggered the ongoing war between Israel and Hamas, 97 of whom remain captive in Gaza including 33 the army says are dead. Scores were released during a negotiated one-week truce in November. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP)

De emotie valt van zijn gezicht af te lezen als de woordvoerder van het Israëlische leger (IDF), Daniel Hagari, in een tunnel onder de Gazastrook laat zien waar zes Israëlische gijzelaars de laatste dagen van hun leven doorbrachten en uiteindelijk door Hamasterroristen in koelen bloede werden doodgeschoten. Het leger gaf deze week, in overleg met de families van de omgekomen ontvoerden, de beelden vrij.

De ingang van de tunnel bevindt zich onder de vloer van een kinderkamer in de zuidelijke stad Rafah. Hagari wijst op levensgrote afbeeldingen op een witte muur die nog overeind staat: Mickey Mouse en Sneeuwwitje. Iets verderop ligt een teddybeertje. In het midden van de ruimte is een groot gat in de grond, waar de schacht van de tunnel zich bevindt. „Ze hoefden alleen maar de vloer open te maken om af te dalen”, zegt de Israëlische topmilitair.

Door middel van een schematische tekening laat hij zien hoe het gangenstelsel is opgebouwd. Via vier ladders leidt de schacht naar een diepte van zo’n 20 meter. Daar begint een horizontale tunnel van ongeveer 120 meter lang, die eindigt bij een stalen deur. Daarachter zaten de zes gijzelaars opgesloten toen het Israëlische leger twee weken geleden vlakbij opereerde. Terroristen schoten de ontvoerden dood toen de soldaten te dichtbij kwamen en ze mogelijk levend zouden worden gered. Twee dagen later werden de lichamen gevonden. Uit onderzoek bleek dat ze inderdaad kort daarvoor waren gedood.

Via een stel klimtouwen daalt Hagari af in de nauwe ruimte. In de tunnel kan hij niet rechtop staan. Op één knie gezeten toont hij voorwerpen die op de vloer liggen. Flessen urine, etenswaren, plastic zakken met afval. Maar ook vrouwenkleding en een haarborstel. „We moeten nog onderzoeken wie die heeft gebruikt”, zegt de IDF-woordvoerder.

Iets verderop in de tunnel is de grond donker gekleurd van het bloed. Hagari’s stem daalt tot een zacht gefluister. „Dit is hun bloed. Van Hersh, Eden, Ori, Almog, Carmel en Alex. Laat de hele wereld dit kwaad zien en de wreedheid ervan tot zich laten doordringen.”

Shirit Yerushalmi, moeder van de vermoorde gijzelaar Eden, bekeek de beelden vorige week zaterdag. „Toen ik de video zag, was ik in shock”, vertelt ze tegen de Israëlische krant Yediot Ahronot. „Mijn hart brak; het deed zo’n pijn. De tunnel is zo nauw, er is geen frisse lucht en het is zo heet. Het was voor ons als familie heel moeilijk voor te stellen dat ze daar was. We weten ook niet waar ze voor die tijd was. Ze overleefde elf maanden. En dan te bedenken dat ze zo dichtbij was om eruit te komen en alsnog werd vermoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer