Britse bibliotheek zet groot Holocaustarchief online
Een van de grootste archieven over de Holocaust ter wereld staat sinds maandag online. The Wiener Holocaust Library, een Britse bibliotheek die al sinds de jaren dertig de vervolging van Joden documenteert, heeft meer dan 150.000 documenten beschikbaar gemaakt via de website.
Het gaat onder meer om foto’s, getuigenverklaringen en documenten van de Neurenbergprocessen, waar Duitse nazi’s werden berecht voor de misdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
„De noodzaak om de waarheid te verdedigen heeft een nieuwe urgentie gekregen door de heropleving van antisemitisme en andere vormen van verkeerde informatie en haat”, zei Toby Simpson, de directeur van de bibliotheek in Londen. „Door een schat aan bewijsmateriaal online vrij toegankelijk te maken, zorgen we ervoor dat het historisch archief beschikbaar is voor iedereen, ongeacht hun locatie, kennis of middelen.”
De bibliotheek kondigde de stap aan op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Het is tachtig jaar geleden dat vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
Het Israëlische nationale archief heeft ook honderdduizenden documenten online gepubliceerd over de nazi Adolf Eichmann. Hij staat bekend als een van de bedenkers en hoofdverantwoordelijken van de Holocaust. Eichmann vluchtte na de Tweede Wereldoorlog naar Argentinië, maar werd daar in 1960 gepakt door Israëlische spionnen. In Israël kreeg hij de doodstraf. De openbaar gemaakte documenten komen uit Eichmanns proces.