Binnenland
Brabant vecht weer Vlaamse vergunning chemiebedrijf Ineos aan

De provincie Noord-Brabant vecht voor de derde keer een vergunning voor een ethaankraker van Ineos in de haven van Antwerpen aan. Volgens de provincie gaat deze fabriek te veel stikstof uitstoten, die dan neerkomt in het Natura 2000-gebied Brabantse Wal. Brabant en Zeeland hebben samen al twee keer eerder met succes een vergunning voor de fabriek aangevochten. Brabant wil ook dat de omgevingsvergunning van Vlaanderen wordt geschorst, zodat Ineos niet verder kan met de ontwikkeling van de fabriek.

ANP

Ineos wil met de zogeheten Project One-fabriek ethaan omzetten in ethyleen, een grondstof voor plastic. Volgens het Britse chemiebedrijf is de fabriek een stuk schoner dan de bestaande fabrieken, maar Brabant denkt dat het te veel stikstofneerslag gaat opleveren.

„We maken ons nog steeds zorgen over de grote hoeveelheid stikstofneerslag die door de installatie over de grens naar Brabant komt”, aldus gedeputeerde Saskia Boelema (D66). „De negatieve effecten zullen nog steeds groot zijn, ook onder deze nieuw verleende vergunning. Beroep aantekenen is dan ook onvermijdelijk zolang er geen compenserende maatregelen worden genomen.”

Brabant zegt de economische voordelen wel te zien, maar vindt die niet opwegen tegen de schade aan de natuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer